Dos coronels ucraïnesos detinguts per formar part d'un complot rus per assassinar Zelenski

Els arrestats han rebut drons i municions del Kremlin i havien de trobar els executors entre la seguretat del president, segons les autoritats ucraïneses

ARA
3 min
Volodímir Zelenski

BarcelonaDos oficials de seguretat ucraïnesos han estat detinguts aquest dimarts a Kíiv en relació amb una conxorxa russa per assassinar el president Volodímir Zelenski, segons han informat fonts oficials de la capital. D'acord amb la informació del Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU), a més de Zelenski, el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) Kirilo Budànov, i el del mateix SBU Vasil Maliuk eren objectius del pla.

"La xarxa, les activitats de la qual estaven supervisades per l'FSB des de Moscou, incloïa dos coronels de la seguretat de l'administració de l'estat (d'Ucraïna) que subministraven informació secreta a la Federació Russa", diu el comunicat de l'SBU. Els dos coronels detinguts a l'operació s'enfronten a l'acusació per delictes d'alta traïció i terrorisme, d'acord amb la Fiscalia ucraïnesa.

El grup suposadament planejava matar Budànov abans de la Pasqua ortodoxa, que enguany va caure el 5 de maig. Segons el servei de seguretat ucraïnès, els implicats havien volgut utilitzar un talp per obtenir informació sobre la seva ubicació, amb la intenció d'atacar-la després amb coets i drons.

De fet, un dels dos detinguts va rebre de l'FSB dos drons FPV i munició amb què terceres persones havien d'executar atemptats contra els dirigents ucraïnesos seleccionats. Segons l'SBU, un dels coronels va portar personalment a Kíiv els aparells i la munició per al llançacoets soviètic RPG-7 i també mines antipersones MON-90, de fabricació soviètica. El detingut hauria rebut el material en una altra regió d'Ucraïna, i s'han difós suposades converses mantingudes amb el seu enllaç a l'espionatge rus.

Una de les tasques de la xarxa desarticulada era, d'acord amb l'SBU, reclutar "executors" entre els militars encarregats de la protecció del president, que poguessin, en primer lloc, "capturar-lo com a ostatge i després matar-lo".

Un "regal" per a Putin

El cap de l'SBU, Vasil Maliuk, ha assegurat que "l'atac terrorista" havia de ser "un regal per a [el president rus Vladímir] Putin abans de la seva presa de possessió", que ha tingut lloc aquest dimarts al matí. Putin ha jurat el seu cinquè mandat arran de les eleccions del passat mes de març, en què el Kremlin no va permetre cap oposició i en què Occident va veure clars indicis de manipulació i frau.

Maliuk ha celebrat que l'operació ha acabat sent un fracàs dels serveis especials russos, però ha llançat una advertència: "Mai hem d'oblidar que l'enemic és fort i té experiència, no es pot subestimar". L'SBU ha indicat que tres treballadors de l'FSB rus eren els supervisors de l'organització i l'atac. Segons la BBC, un d'ells és Dmitro Perlin, que ha estat reclutant talps des d'abans que Rússia llancés la invasió a gran escala a Ucraïna. Un altre treballador de l'FSB, Oleksi Kornev, hauria mantingut reunions "conspiratòries" en estats europeus veïns abans de la invasió amb un dels coronels ucraïnesos arrestats aquest dimarts.

No és la primera vegada que surt a la llum un intent d'atemptat contra el president ucraïnès. Durant els primers dies de la guerra, Zelenski en va sobreviure a tres per part de mercenaris del grup Wagner i les forces especials txetxenes, segons va publicar llavors el diari britànic The Times. I el mes passat, un ciutadà polonès va ser arrestat i acusat de cooperar amb els serveis d'intel·ligència russos també amb l'objectiu de matar el líder ucraïnès. Segons la Fiscalia de Polònia, l'home hauria recollit informació sobre un aeroport polonès a prop de la frontera ucraïnesa que Zelenski ha fet servir per fer alguns dels seus viatges internacionals.

stats