Internacional 23/02/2021

Emma Coronel, la reina de la bellesa que es va casar amb el rei del narcotràfic

L'esposa del Chapo Guzmán ha sigut detinguda acusada d'haver col·laborat amb ell i d'haver-lo ajudat a fugir de la presó el 2015

Javier de la Sotilla
4 min
Emma Coronel Aispuro sortint del Tribunal Federal dels Estats Units després d'una deliberació del jurat el passat 11 de febrer del 2019.

La vida d’Emma Coronel Aispuro, nascuda a Califòrnia i criada al ranxo d’Angostura, a l’estat mexicà de Sinaloa, va canviar per sempre més l’any 2006, quan amb tan sols 17 anys va connectar en una festa amb Joaquín Guzmán Lorea, més conegut com el Chapo. El narcotraficant més buscat del món s'acostava aleshores als 50 anys i era a la cúspide del càrtel de Sinaloa, fugitiu de la justícia gairebé sis anys després d’haver-se escapat, amagat en un carro de bugaderia, de la presó federal de màxima seguretat de Puente Grande.

Els 32 anys de diferència i els antecedents penals de Guzmán no van suposar una barrera per a Coronel: des del primer dia van començar “una bonica amistat”, segons va dir fa alguns anys en una entrevista al New York Times: “I amb el pas dels mesos ens vam fer nòvios”. També era difícil dir que no a l’home més poderós de l’imperi criminal de Mèxic, que havia tingut anteriorment uns quants fills amb dues dones. El narco es va encapritxar de la noia i la va inscriure en un concurs de bellesa del festival local, a l’est de Sinaloa. El dia de Reis del 2007 va tenir lloc la cerimònia i el narcotraficant va omplir la ciutat d’homes armats per anunciar públicament que tenia la intenció de casar-se amb “l’amor de la seva vida”, com assegura el periodista i escriptor José Reveles. Coronel va guanyar aquell concurs i es va convertint en reina del festival, i uns mesos més tard, quan va fer els 18, es va casar amb la controvertida parella.

Gairebé quinze anys més tard, aquest dilluns a la nit va ser arrestada per la justícia dels Estats Units acusada d’haver ajudat el seu marit a administrar el multimilionari imperi assassí i de narcotràfic, i de conspirar per treure’l de la presó, després de ser capturat un altre cop l’any 2014. Tot i que sempre ha negat qualsevol tipus de vinculació amb les activitats del seu marit, diversos testimonis i els missatges intercanviats amb el capo han servit de prova concloent per afirmar que transmetia les ordres de Guzmán per enviar drogues entre 2012 i 2014. A més, un cop empresonat, Coronel va continuar en contacte amb el Chapo per organitzar el 2015 la que s’ha convertit en una de les fugues més conegudes de la història: amb la col·laboració dels seus fills i altres membres del càrtel, van aconseguir excavar un túnel d’1,6 quilòmetres de llargada fins a la dutxa de la seva cel·la de la presó de màxima seguretat de l’Altiplano, a Mèxic.

En aquell moment, el Chapo Guzmán es va convertir en un personatge mediàtic a escala planetària, inundant les portades dels principals mitjans del món. Sent una cara tant coneguda i buscada per la justícia –l’únic criminal que ha aconseguit fugar-se dues vegades, el 2001 i el 2015, d’una presó de màxima seguretat–, en només sis mesos va tornar a ser capturat i un any més tard, el gener del 2017, el van extradir amb avió als Estats Units, on va ser condemnat el 2019 a cadena perpètua.

Lleial al Chapo

Emma Coronel, ara amb 31 anys i convertida en una autèntica celebrity –coneguda per la premsa rosa nord-americana com la Kardashian de Sinaloa pel seu estilisme– i influencer –amb uns 500.000 seguidors a Instagram–, va acaparar un gran focus mediàtic durant les onze setmanes que va durar el judici del seu marit, el capo més perillós del món, que uns anys abans ja havia admès l’assassinat d’entre 2.000 i 3.000 persones. Tanmateix, aquest detall no semblava immutar Coronel, que sempre que apareixia davant les càmeres mirava de netejar-ne la imatge: “És un home bo, no és violent ni groller, mai l’he vist dir una mala paraula. Les seves filles l’adoren i pregunten constantment per ell”, va dir en una entrevista a Telemundo. “No em consta que trafiqui amb drogues. N'estic enamorada".

Però aquestes paraules es van demostrar falses durant el judici del 2019, quan l’FBI va fer públics diversos missatges interceptats amb el Chapo, on aquest li donava instruccions sobre com s'havia de comunicar amb els membres del càrtel. El narco estava molt nerviós en aquell judici, buscant constantment la seva parella entre el públic de la sala, neguitejat fins que entre les proves van aparèixer aspectes de la vida íntima del capo, com la seva infidelitat amb Coronel amb diverses amants, algunes de les quals també han acabat a la presó.

La vida de la noia ha canviat, sens dubte, des que va conèixer el Chapo, però també la de la seva família: el seu pare, Inés Coronel Barreras, i el seu germà, Inés Omar Coronel Aispuro, van ser detinguts el 2013 i sentenciats a presó per delictes vinculats amb el narcotràfic del càrtel de Sinaloa. Tot i això, i malgrat les infidelitats del seu marit, la mexicana s’hi ha mantingut lleial des del primer dia: “L'admiro per ser la persona que vaig conèixer –va dir en una entrevista al New York Times– i amb la qual em vaig casar”.

stats