Mèxic

Detenen el fill del Chapo Guzmán i esclata la violència a Sinaloa

Ovidio Guzmán és un dels líders del Càrtel de Sinaloa i una figura clau del narcotràfic mexicà

ARA
2 min
Ovidio Guzmán en una imatge del 2019, quan va ser detingut.

BarcelonaOvidio Guzmán, fill de Joaquín el Chapo Guzmán, ha estat detingut aquest dijous a la ciutat de Culiacán, tal com han anunciat les forces de seguretat de Mèxic. El moviment és important: no només perquè Ovidio, conegut com el Ratón, és un dels líders del Càrtel de Sinaloa, un dels més poderosos del món, sinó també perquè el seu arrest ha suposat una nova onada de violència a l'estat de Sinaloa, un dels més conflictius d'Amèrica. Així va passar, de fet, el 2019, quan les autoritats el van detenir i el van haver d'alliberar al cap de poques hores per frenar els episodis de violència i criminalitat que van rebre com a resposta.

Ara la reacció ha estat similar: s'han registrat tirotejos, enfrontaments i altres episodis com bloquejos als accessos de diverses ciutats per part dels grups dels narcotraficants. Les autoritats han demanat a la població que no surti al carrer en cas que no sigui extremadament necessari. Les classes i altres activitats han quedat suspeses a les localitats afectades pels disturbis, mentre que l'aeroport també ha tancat. El governador de Sinaloa, Rubén Rocha Moya, ha demanat calma a la gent a través de les xarxes socials.

Mentrestant, Luis Cresencio Sandoval, secretari de Defensa mexicà, ha assegurat, en una conferència de premsa, que la detenció del Ratón és un "cop contundent a la cúpula del poder" del Càrtel de Sinaloa, i ha apuntat que és resultat de "sis mesos de treball de reconeixement i vigilància en l'àrea d'influència d'aquest grup criminal". Segons informen diversos mitjans de comunicació mexicans, les autoritats dels Estats Units havien intercanviat informació d'intel·ligència amb els seus veïns mexicans per facilitar l'operació. Ovidio Guzmán ha estat traslladat en un avió de les forces de seguretat a la Ciutat de Mèxic, on serà presentat davant la Fiscalia. El seu pare continua tancat en una presó dels Estats Units. Ovidio era hereu de bona part del seu llegat.

Ara, serà clau saber quina postura prendra el govern mexicà i fins a quin punt es pot sentir pressionat, com va passar el 2019, per l'onada de violència que s'està vivint a Sinaloa com a protesta a la detenció. El 2019 va ser el propi president López Obrador qui va decidir alliberar el fill del Chapo per evitar més "sang". La decisió va ser durament criticada i molts mexicans encara la recorden.

Mentrestant, la detenció de Guzmán arriba pocs dies abans de la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, i del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, a Mèxic. I un dels grans temes que han envoltat el viatge dels dos mandataris, especialment el de Biden, ha estat la situació d'inseguretat que es viu en alguns estats del país, castigat des de fa dècades per l'espiral de violència que suposa el món dels càrtels i el narcotràfic. En aquest sentit, de fet, l'equip de Biden va arribar aquesta setmana a Ciutat de Mèxic per preparar la seguretat del president.

stats