Immigració
Internacional 05/04/2021

Les detencions a la frontera dels EUA arriben al pic més alt en 15 anys

Augmenten els menors no acompanyats i també el nombre de famílies, cosa que obliga els agents fronterers a alliberar-les

Zolan Kanno-Youngs / The New York Times
4 min
Sol·licitant d'asill fan cua en un centre provisional de les autoritats frontereres dels Estats Units a Granjeno, Texas.

WashingtonL'administració de Joe Biden ha detingut més de 170.000 migrants a la frontera sud-oest del país aquest mes de març, la xifra més alta de qualsevol mes durant els últims quinze anys i gairebé un 70% més que al febrer. Milers de nens s'amunteguen als centres de detenció i els agents fronterers alliberen cada cop més famílies migrants cap als Estats Units, segons documents governamentals obtinguts pel New York Times.

Més de 18.700 nens i adolescents no acompanyats van ser detinguts el mes passat després de creuar la frontera, gairebé el doble dels aproximadament 9.450 menors detinguts al febrer i més de quatre vegades els 4.635 menors no acompanyats que van creuar el març de l'any passat, segons aquests documents.

Immigrants i sol·litants d'asil esperen després de creuar el Rio Grande refugiats a prop d'un camp de baseball a La Joya, Texas.

Les xifres disparades subratllen el repte polític i logístic que afronta l’administració Biden per gestionar un flux tan gran de persones procedents de l’Amèrica Central, inclosa la necessitat de traslladar més ràpidament els menors no acompanyats a refugis d’emergència en centres militars i centres de convencions de tots els Estats Units. Molts dels nens busquen algun familiar o conegut que ja és al país.

Però el nombre creixent de famílies que viatgen juntes està generant un altre problema a l'administració. Durant bona part de l’hivern, fins i tot quan els EUA acollien els menors no acompanyats, les autoritats frontereres invocaven la norma d’emergència aprovada per l’administració Trump durant la pandèmia de covid-19 que permetia retornar a Mèxic la majoria d'adults que creuaven la frontera.

Però la situació ara és més complicada. Per una banda, el nombre de famílies que arriben augmenta ràpidament: els funcionaris fronterers s'han trobat aquest mes de març amb 53.000 migrants que viatjaven com a famílies, més del doble dels aproximadament 19.250 del mes anterior.

Un agent custodia dos menors no acompanyats que han creuat Rio Grande per entrar als Estats Units, a la localitat La Joya de Texas.

Alhora, un canvi en la llei a Mèxic ha endurit les condicions al país per acceptar famílies centreamericanes expulsades dels Estats Units. A causa de la nova llei mexicana i de la falta d’espai per a nens en refugis d'aquell país, els Estats Units ja no poden expulsar la majoria de famílies amb un menor de 7 anys cap a Mèxic.

Però al mateix temps, els EUA actualment no tenen capacitat per retenir un gran nombre de famílies, de manera que els funcionaris fronterers tenen poques opcions més enllà d'alliberar-los amb l'ordre de comparèixer davant la justícia en el futur.

"Entrem a la fase dos d'aquest extraordinari episodi migratori", diu Cris Ramón, una especialista en immigració amb seu a Washington. "Ara l'administració haurà d'abordar no només el desafiament d'ampliar la seva capacitat per acollir menors no acompanyats, sinó també l'espai per acollir famílies".

La massificació a les seves instal·lacions ha provocat que els agents fronterers alliberin més famílies, segons els funcionaris, i alguns dels migrants no han estat informats del tot sobre els detalls de les seves pròximes compareixences judicials. Les autoritats han deixat famílies amb nens a les estacions d'autobusos de les localitats frontereres, on després continuen el viatge cap al nord per buscar familiars. Aquest diumenge, més de 1.360 migrants que viatjaven en família van creuar la frontera i se'n va expulsar 219, segons els documents.

Solicitants d'asil esperant a la localitat fronterera de Penitas, a Texas.

“Estem veient com les xifres augmenten dia a dia. Han crescut enormement, sobretot al març ", segons Hugo Zurita, el director executiu de Good Neighbor Settlement House a Brownsville, Texas, que ha estat proporcionant menjar i articles com roba, desinfectant per a mans i mascaretes a les famílies migrants que eren a l'estació d'autobusos de la ciutat.

Els membres republicans del Congrés, que volen fer de la qüestió migratòria la clau per rcuperar la majoria parlamentària, acusen insistentment la Casa Blanca d'incentivar l'augment de la immigració amb la promesa del president Biden de tenir polítiques més compassives envers els migrants que les de Donald Trump.

"Sens dubte, ho faran servir com a arma contra nosaltres", diu Henry Cuellar, representant demòcrata de Texas. "I està desviant l'atenció de la bona feina de Biden amb les vacunes, per exemple".

L’administració de Biden ha continuat utilitzant la norma d’emergència per la pandèmia per expulsar ràpidament els adults solters, que continuaven sent la majoria de migrants atrapats a la frontera al març. Les organitzacions de drets humans critiquen que la norma infringeix les lleis d’immigració, que diuen que els migrants tenen dret a sol·licitar asil quan arriben en territori dels Estats Units. La Casa Blanca ha parlat amb almenys un membre del Congrés sobre la possibilitat d'expulsar a Mèxic joves de 16 i 17 anys, segons una persona coneixedora del debat.

L’administració també ha enfocat la resposta a abordar les causes de la migració i ha nomenat la vicepresidenta Kamala Harris perquè treballi amb els dirigents de la regió per reforçar l’economia a l’Amèrica Central, reiniciant un programa de l’era Obama que permet a alguns nens sol·licitar des de la seva regió d’origen l'obtenció de permís per viure als Estats Units amb un pare o un altre familiar.

Més enllà de les 72 hores que limita la llei

Les arribades de menors no acompanyats suposen el desafiament logístic més greu, perquè a diferència dels adults solters o les famílies, l'administració per llei és responsable de la seva atenció fins que no es localitzi algú al país que pugui fer-se'n càrrec, el que es diu un patrocinador.

Prop de 5.000 nens i adolescents eren dijous passat en centres de detenció que es van establir originàriament per acollir adults, dels quals almenys 3.300 hi eren més de les 72 hores màximes permeses per la llei federal, segons documents governamentals. En un termini de 72 hores, se suposa que haurien de ser transferits al sistema d’acollida del departament de Salut i Serveis Humans.

Més de 13.300 menors estaven detinguts divendres als albergs del sistema d’acollida. L'administració preveu que necessitarà més de 35.000 llits per a menors en instal·lacions frontereres i refugis d'emergència a finals de maig.

stats