Pròxim Orient
Internacional 05/08/2022

Una desena de morts a Gaza en una sèrie de bombardejos israelians

Israel ha atacat la Franja amb l'objectiu d'eliminar un comandant de la Jihad Islàmica, que ha respost amb coets

3 min
Un grup d'homes transporta el cos d'una persona víctima dels bombardejos.

JerusalemLes bombes tornen a caure sobre Gaza. Israel ha llançat aquest divendres a la tarda una sèrie d'atacs aeris amb avions i drons contra la Franja, en els quals han mort almenys deu palestins, inclosa una nena de cinc anys, segons dades del ministeri de Salut de Gaza. Hi ha més de cinquanta-cinc ferits. L'objectiu principal de l'atac, segons han informat les Forces de Defensa d'Israel (FDI), era Tayseer Jabari, comandant de la Jihad Islàmica Palestina (JIP) al nord de la regió, controlada per Hamàs. Jabari, número dos de l'organització, ha mort en un dels bombardejos, dirigit contra el seu apartament. La JIP ha respost aquesta nit llançant més d'un centenar de coets contra el sud d'Israel.

L'exèrcit israelià ha informat que ha eliminat una quinzena de terroristes i ha destruït magatzems d'armes, una plataforma de llançament de coets i diverses torres de vigilància. Ha defensat l'acció militar afirmant que Jabari tenia "plans avançats per atacar amb míssils guiats antitancs ciutadans israelians i soldats de les FDI". L'operació, batejada com a Breaking dawn (albada, en anglès), arriba després de la detenció el passat dilluns al vespre de Bassem al-Saadi, una figura destacada de l'ala política de la JIP a Cisjordània. Arran de la detenció, el grup va amenaçar amb represàlies, però no les va arribar a materialitzar. Juntament amb Al-Saadi, van ser arrestats dos terroristes més, i un jove de 17 anys, membre del grup, va morir a mans de l'exèrcit.

Israel manté tancades les fronteres amb Gaza des de la detenció d'Al-Saadi i ha informat que estendrà el bloqueig per un temps indefinit. També ha ordenat restriccions de moviment i reunió a les poblacions israelianes properes a la Franja per por d'una resposta des de Gaza, ha desplegat les bateries de defensa Cúpula de Ferro a les àrees de Tel-Aviv i Jerusalem i ha cridat a files 25.000 reservistes, tant per a tropes terrestres com per a blindats. Tots els avions amb destinació o origen a l'aeroport de Ben Gurion, a Tel-Aviv, han rebut la instrucció d'evitar l'espai aeri proper a la regió palestina. L'Ajuntament de Tel-Aviv ha obert els refugis antibombes.

"Llarg i dur"

En declaracions a una televisió israeliana, la ministra d'Interior israeliana en funcions, Ayelet Shaked, ha reconegut que el govern espera una escalada en els pròxims dies. "No sabem com es desenvoluparà [el conflicte], però això podria durar un temps... Pot ser llarg i dur", ha afirmat. El ministre de Defensa, Benny Gantz, ha assegurat que l'objectiu de l'atac "és protegir l'estat d'Israel i els ciutadans d'Israel" i ha afegit: "No permetrem que ningú amenaci els ciutadans d'Israel o els faci mal. Qui ho intenti prendrà mal".

Per la seva banda, el líder de la Jihad Islàmica, Ziad al-Nakhalah, de visita a l'Iran, ha afirmat que el seu grup "anirà a la batalla": "No hi ha altos el foc després d'un atac", ha dit. Hamàs, que governa a la franja de Gaza, ha lamentat la mort de Jabari en un comunicat després del bombardeig: "La sang del nostre poble i la resistència no es vessen en va", ha advertit el grup, considerat terrorista per països com els Estats Units.

Les primeres sirenes que anunciaven el llançament de coets des de la franja de Gaza han sonat cap a les 8 del vespre, hora catalana. La JIP ha informat que ha llançat més d'un centenar de projectils, que han estat interceptats pel sistema Cúpula de Ferro. Segons les FDI, cap coet ha deixat víctimes ni destrosses. L'exèrcit ha respost a l'atac des de Gaza amb un nou bombardeig, que s'ha centrat en eliminar llocs de producció d'armes, magatzems i plataformes de llançament de coets.

Segons han informat mitjans locals, Israel té l'esperança que Hamàs no participi en les represàlies de l'atac i que actuï de manera similar a com ho va fer durant l'operació Cinturó Negre del 2019. Llavors, les FDI van llançar un atac similar al d'aquest divendres per eliminar el predecessor de Jabari al capdavant de la Jihad Islàmica, Baha Abu al-Ata, però Hamàs va deixar sol el grup en la resposta contra Israel. Durant l'escalada, que es va allargar tres dies, van morir un total de 34 persones, entre civils i militars. Segons ha indicat un funcionari palestí, la JIP ha estat pressionant durant tota la tarda Hamàs perquè s'uneixi al seu front militar contra Israel. De moment, sense èxit.

stats