"No me'n penedeixo": Haley es retira de les primàries i deixa via lliure a Trump

L'exgobernadora no ha explicitat si donarà suport a l'expresident o no

3 min
La candidata republicana a la presidència nord-americana Nikki Haley puja a l'escenari per anunciar la suspensió de la seva campanya presidencial durant una roda de premsa a la seva seu de l'illa Daniel a Charleston, Carolina del Sud, EUA, 6 de març. 2024.

WashingtonL'endemà del Superdimarts, la perdedora de la nit s'ha convertit en la protagonista de la ressaca electoral. Nikki Haley abandona la cursa de les primàries després dels mals resultats obtinguts. "Ha arribat el dia de suspendre la meva campanya", ha anunciat Haley aquest dimecres des de Charleston a Carolina del Sud, la seva terra natal. L'exgovernadora de Carolina del Sud s'ha mostrat agraïda amb els seguidors i ha assegurat que, malgrat haver perdut, no se'n penedeix: "Vaig dir que volia que se sentissin les veus dels americans. Ho he fet. No me'n penedeixo".

La victòria de Haley a l'estat de Vermont -l'únic dels 15 que estaven en joc el Superdimarts- no ha estat suficient per capgirar la realitat. Amb només 89 delegats contra els 995 dels de Trump només quedava un camí possible: retirar-se. L'expresident ha consolidat el seu lideratge i ara ja només és qüestió de setmanes que aconsegueixi reunir els 1215 delegats mínims per tenir la seva nominació assegurada.

Haley ha felicitat Trump per la seva aclaparadora victòria i li ha desitjat sort de cara a les convencions republicanes que se celebraran a l'estiu a Milwaukee. També ha aprofitat per llançar-li un dard: "La millor política és portar nova gent a les teves causes i no fer-los fora. És hora d'elegir". No ha oferit el seu suport a l'expresident i en lloc d'això ha dit que "encara que ja no sigui candidata, no deixaré d'utilitzar la meva veu per a les coses en què crec". Una afirmació que demostra la seva intenció de seguir marcant perfil i l'allunya encara més de la promesa que va fer a l'inici de la campanya dient que faria costat al candidat republicà que sortís finalment elegit. En una entrevista el diumenge passat a l'NBC, Haley havia insinuat que ja no se sentia compromesa amb aquesta promesa.

Dins un partit república completament plegat a Trump, Haley s'ha caracteritzat per anar a la contra durant aquesta campanya. Ha aconseguit erigir-se com la resistència dels moderats dins del partit i ha posat en evidència les fractures que encara existeixen dins de l'electorat republicà. Durant les primàries ha guanyat prou vots en prou estats per qüestionar la capacitat de Trump per governar els Estats Units els pròxims quatre anys, tot. Com bé ha dit durant el seu discurs, ha seguit que el consell de Margaret Thatcher de no seguir a la massa. En aquest cas, la massa són els acèrrims seguidors de Trump -coneguts per les sigles MAGA- que s'han convertit en el gruix de les bases republicanes.

Fa temps que les enquestes mostren com el discurs moderat de Haley era molt millor rival contra el demòcrata Joe Biden que no pas contra Trump. Al Superdimarts ja s'ha vist com a la majoria dels vots que va rebre l'exgovernadora de Carolina del Sud provenen dels suburbis urbans i dels electors amb estudis universitaris. Una realitat que encara remarca més l'abisme que existeix entre Trump i aquests grups. Sense haver demanat als seus votants que donin suport a l'expresident de cara al novembre, està clar que a la campanya de les presidencials un dels objectius de Trump serà solucionar aquesta bretxa. De no fer-ho pateix el risc que molts dels votants de Haley -especialment els independents- acabin canviant de bàndol i elegeixin a Biden. A més que també podria acabar passant que alguns ni tan sols anessin a votar.

L'aparell del Partit Republicà l'ha pressionada perquè no aprofundeixi les divisions i darrere de la retòrica anti-Trump de la Haley durant els últims mesos hi havia una campanya notablement prudent i convencional. Durant mesos, Haley, que va ser nomenada per Trump ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, ha intentat postular-se com a alternativa moderada al magnat, però només ha acumulat derrotes, fins i tot al seu estat natal.

Haley era l'única dona entre els catorze aspirants republicans i va llançar la candidatura amb un missatge que criticava l'avançada edat de Biden (81) i Trump (77) i la seva salut mental. Després va centrar-se a atreure el vot republicà moderat i els indecisos, que no volen el retorn del magnat a la Casa Blanca.

[Estem treballant per ampliar aquesta informació]

stats