Estats Units

El departament d'Estat investiga si l'equip de Trump es va endur regals destinats als líders del G-7

També està buscant una ampolla de whisky japonès que l'executiu nipó va regalar a Pompeo i una moneda d'or de 22 quirats

ARA
2 min
Donald Trump, durant un discurs a la seva ruta Save America a principis de juliol,

BarcelonaL'observació estricta del protocol mai no va ser una característica de l'administració de Donald Trump. Però ara que ja ha marxat de la Casa Blanca surten a la llum alguns detalls sobre el comportament de l'anterior equip de la presidència que donen idea de l'abast del desastre. Segons el New York Times, l'inspector general del departament d'Estat dels Estats Units està investigant si l'equip d'alts càrrecs de Donald Trump a la Casa Blanca es van endur les bosses de regal, valorades en milers de dòlars, destinades als líders estrangers que havien de participar en la cimera del G-7 prevista per a Camp David l'any 2020 i que va ser cancel·lada a causa de la pandèmia. Les bosses contenien dotzenes d’objectes comprats amb fons governamentals, incloses carteres de cuir, safates d’estany i joiers de marbre amb el segell presidencial, explica el rotatiu.

I no és l'única operació sospitosa que s'atribueix a l'administració Trump en els seus intercanvis de regals amb líders estrangers, uns processos que estan molt regulats administrativament amb protocols específics i amb una vigilància estricta de les lleis de propietat, entre d'altres.

Entre altres coses, el departament d'Estat està intentant esbrinar on ha anat a parar també una ampolla de whisky japonès de 5.800 dòlars amb què el govern nipó va obsequiar el secretari d'Estat Mike Pompeo però que ell va dir que no l'havia rebuda mai. També ha desaparegut una moneda d'or de 22 quirats que va ser entregada a un alt càrrec del departament d'Estat.

Les informacions revelades pel New York Times inclouen, a més, el que sembla un engany de la casa reial saudita. En el primer viatge de Trump a l'Aràbia Saudita, el president hauria rebut desenes de regals, entre els quals tres túniques presumptament fetes amb pell de tigre blanc i de guepard, a més d'un punyal amb un mànec que semblava d'ivori.

Un advocat de la Casa Blanca va determinar que la possessió d'aquells quatre objectes podia violar la llei d'espècies en perill, però l'equip de Trump no hi va voler renunciar i no els va declarar com a regals rebuts d'un govern estranger. El servei de pesca i vida silvestre dels Estats Units va poder comissar finalment els tres objectes aquest estiu, que l'últim dia de govern de Trump havien estat enviats a l'administració de Serveis Generals, l'agència equivocada. Però llavors va ser quan, amb una anàlisi detallada, es va concloure que les peces eren falses: estaven tenyides per imitar la pell de tigre blanc i de guepard però no eren pells reals d'aquests animals, i per tant no estaven fetes amb animals d'espècies protegides.

El govern de Trump tampoc no va revelar que el gendre del llavors president, Jared Kushner, va rebre dues espases i una daga dels saudites, però Kushner va pagar per elles 47.920 dòlars per poder endur-se-les després de deixar la Casa Blanca a principis d'any.

stats