Estats Units
Internacional 09/11/2022

Els demòcrates aturen l'onada vermella i mantenen l'esperança al Senat

El Partit Republicà està a tocar de la majoria a la Cambra de Representants, mentre que la cambra alta es dirimeix a Nevada, Arizona i Geòrgia

5 min
Eleccions als Estats Units

WashingtonEn el joc de les expectatives, les eleccions de mig mandat als Estats Units no han sigut tan dolentes per als demòcrates ni tan bones per als republicans. Els resultats provisionals confirmen que el Partit Demòcrata ha pogut evitar l'"onada vermella" vaticinada per l'expresident Donald Trump, però tot apunta que no aconseguirà mantenir el control de les dues cambres legislatives. En el moment actual de l'escrutini, el Partit Republicà està a pocs escons d'aconseguir la Cambra de Representants, mentre la cursa pel Senat es manté ajustada i concentra les esperances demòcrates.

"La premsa i els experts preveien una onada vermella, però no ha arribat", ha dit el president Joe Biden a la roda de premsa de valoració dels resultats, en què ha afegit que treballarà per arribar a acords amb els republicans, "més enllà de com s'acabin de decidir aquestes eleccions". Per la seva banda, l'opositor Donald Trump s'ha limitat a reconèixer a través de la seva xarxa social, Truth Social, que els comicis han resultat "d'alguna manera decebedors", tot i que ha celebrat "un gran triomf".

Els liberals estan obtenint millors resultats del que preveien les últimes enquestes, que els abocaven a perdre els dos òrgans del Congrés, però hauran de contenir l'alè uns quants dies fins a saber-se els resultats definitius. Si es confirma la probable derrota a la cambra baixa, la capacitat d'acció de Biden es veurà enormement afectada, atès que els republicans podran bloquejar les seves iniciatives legislatives i sotmetre'l a l'escrutini constant de les comissions parlamentàries.

Si cau també la majoria del Senat, suposarà una desfeta per al seu partit, que ostentarà un fràgil govern sense poder efectiu per tirar endavant cap proposta de pes. Biden ha perdut escons en aquestes eleccions, però els resultats provisionals no són tan dolents si es té en compte que, a diferència del que preveien molts analistes, se n'ha deixat menys dels que van perdre Obama (63) i Trump (40) a les mateixes alçades del seu mandat.

Els resultats, per estats
Guanyadors a les eleccions al Senat

Demòcrata

Republicà

En curs

Connecticut

Washington

Nou Hampshire

Dakota

del Nord

Vermont

Wisconsin

Oregon

Dakota

del Sud

Idaho

Nova York

Indiana

Iowa

Pennsilvània

Nevada

Utah

Ohio

Illinois

Colorado

Maryland

Kansas

Missouri

Kentucky

Califòrnia

Carolina del N.

Oklahoma

Arizona

Arkansas

Carolina del S.

Geòrgia

Louisiana

Hawaii

Florida

Alaska

Alabama

Demòcrata

Republicà

En curs

Washington

Dakota

del Nord

Oregon

Dakota

del Sud

Idaho

Nevada

Utah

Colorado

Kansas

Califòrnia

Oklahoma

Arizona

Hawaii

Alaska

Connecticut

Nou Hampshire

Vermont

Wisconsin

Nova York

Indiana

Iowa

Pennsilvània

Ohio

Illinois

Maryland

Kentucky

Missouri

Carolina del N.

Arkansas

Carolina del S.

Geòrgia

Louisiana

Florida

Alabama

Demòcrata

Republicà

En curs

Washington

Dakota

del Nord

Oregon

Dakota

del Sud

Idaho

Nevada

Utah

Colorado

Kansas

Califòrnia

Oklahoma

Arizona

Hawaii

Alaska

Connecticut

Nou Hampshire

Vermont

Wisconsin

Nova York

Indiana

Iowa

Pennsilvània

Ohio

Illinois

Maryland

Kentucky

Missouri

Carolina del N.

Arkansas

Carolina del S.

Geòrgia

Louisiana

Florida

Alabama

Després que es confirmés el triomf dels demòcrates a l'estat de Pennsilvània i dels republicans a Wisconsin, ara la batalla pel Senat es lliura en els altres tres estats més disputats d'aquestes eleccions –Nevada, Arizona i Geòrgia–, on si el partit de Biden s'emporta dos representants, guanyarà la majoria de la cambra alta. Els resultats de Nevada i Arizona, on es mantenen batalles ajustades, probablement tardaran dies, a l'espera que finalitzi el recompte del vot per correu. Pel que fa a la carrera senatorial de Geòrgia, haurà de decidir-se en una segona volta, atès que cap dels dos candidats ha assolit el 50% dels vots, com requereix la normativa d'aquest estat. Això manté oberta la possibilitat que calgui esperar fins al 6 de desembre per saber si Biden manté la majoria a la cambra.

Resultats de la Cambra de Representants
Sobre un total de 435 (es renoven tots)
Resultats del Senat
Sobre un total de 100 (es renoven 35 seients)

Descartada l'onada vermella, caldrà esperar per descobrir l'abast de la tragèdia del partit de l'impopular president Joe Biden en una jornada electoral que, això sí, ja ha confirmat l'elecció de 168 negacionistes dels resultats de les presidencials de l'any 2020. També ha ratificat que les teories republicanes de frau electoral i la seva desconfiança en el sistema de votació han arribat per quedar-se, en un país que presumeix de 246 anys de democràcia, però que vacil·la en els seus dos principis elementals: l'acceptació dels resultats i el traspàs pacífic del poder.

Els republicans es reforcen a Florida

Les múltiples eleccions en joc durant els comicis, que entre altres càrrecs renovaran els 435 escons de la Cambra de Representants, un terç del Senat i més de la meitat dels governadors estatals, han deixat poques sorpreses i una llarga sèrie de resultats esperats, però no per això menys destacables.

El primer és la reelecció del carismàtic governador republicà de Florida, Ron DeSantis, que es postula per enfrontar-se a Trump en unes hipotètiques primàries presidencials republicanes el 2024. "Avui hem reescrit el mapa polític de Florida", va afirmar ahir a la nit després d'anunciar-se la seva folgada victòria, i la del seu partit, que ha arrasat en un estat que acostumava a ser més disputat i ara es reivindica com a feu republicà. Els conservadors han rondat el 60% en les tres disputes electorals de Florida, on també han estat reelegits senador Marco Rubio i procuradora general Ashley Moody, i on els vermells han aconseguit 20 dels 26 congressistes en joc.

Seguidors demòcrates a Nevada.
Partidaris demòcrates a les eleccions als Estats Units.

DeSantis és un polític d'ultradreta, d'idees no menys radicals que les de Trump i amb una popularitat catapultada durant la campanya electoral. L'expresident, que resideix a Florida, va assegurar ahir que havia votat per ell, no sense deixar-li anar una advertència en cas que gosi presentar-se a les primàries republicanes d'aquí dos anys: "Podria dir-ne coses que no serien gaire falagueres –va afirmar en una entrevista a Fox News–. Sé més coses sobre ell que ningú, inclosa la seva esposa".

Biden té intencions de repetir

Biden també s'ha referit a la cursa per a les presidencials del 2024. Ha dit que la seva intenció és tornar-se a presentar, però que “és una decisió familiar” que parlarà amb la seva dona Jill durant les vacances de Nadal. Ha deixat clar que no té gens de pressa per prendre aquesta decisió, i que no dependrà del que faci Trump. “És la meva intenció”, ha dit, però ha afegit que prendrà la decisió definitiva “a principis de l’any que ve”.

En aquestes midterms, el Partit Demòcrata ha pogut confirmar victòries esperades i esperançadores per al progressisme. Wes Moore ha estat escollit el primer governador afroamericà de la història a l'estat de Maryland, que portava dues eleccions escollint el republicà Larry Hogan. Maura Healey, fins ahir fiscal general de Massachusetts, s'ha convertit en la primera governadora lesbiana de l'estat. A més, entre les files demòcrates, s'ha escollit el membre més jove de la història de la Cambra de Representants, el congressista Maxwell Alejandro Frost, que amb 25 anys pertany a la generació Z i representarà el districte 10 de Florida. El partit blau també ha guanyat amb facilitat en els seus altres feus, Vermont, Illinois, Connecticut i Califòrnia. En aquest últim estat, el més poblat dels Estats Units, el governador Gavin Newsom i el senador Alex Padilla han aconseguit majories pròximes al 60%.

Votants republicans esperant els resultats de les eleccions de mig mandat a Arizona, Estats Units.

Trump torna a insinuar frau electoral

Malgrat el clima de tensió i incertesa que ha planat sobre aquests comicis, les eleccions van transcórrer amb normalitat. Tanmateix, es van registrar algunes incidències amb les màquines de votació, el sufragi per correu i dos funcionaris electorals en algunes circumscripcions de gran població. Donald Trump va aprofitar l'avinentesa per sembrar nous dubtes, encoratjant els seus seguidors en un vídeo publicat a la seva plataforma, Truth Social: "Estan passant moltes coses dolentes", va dir, insinuant frau electoral. Es referia al districte electoral de Maricopa (Arizona), on un 20% dels centres havien registrat problemes amb les màquines electorals, però això no va impedir l'exercici del dret a vot, ja que els electors van poder dipositar les seves paperetes en una capsa amb seguretat, i van ser comptades a posteriori.

stats