Moneda oficial

Demanen no incloure el rei Carles III als bitllets de cinc dòlars australians per posar-hi el Caçador de Cocodrils

Des del govern australià ja s'ha dit que el nou monarca no apareixerà "automàticament" als bitllets de cinc dòlars, on sí que apareixia Elisabet II

2 min
Carles III, aquest divendres a les portes del palau de Buckingham

BarcelonaAmb la desaparició de la reina Elisabet II com a cap d'estat del Regne Unit, l'estabilitat que a pesar de tot regnava a la institució ha desaparegut. Amb l'arribada al tron de Carles III hi comença a haver molts canvis, i alguns suposen un dur revés per al fràgil orgull d'institucions habitualment tan ben tractades com les monarquies. Un dels últims ha arribat d'Austràlia, que forma part de la Commonwealth, la mancomunitat de nacions formada després de la desaparició de l'Imperi Britànic.

Des d'aquelles latituds li ha arribat a la Corona britànica la notícia que un grup d'australians han fet una petició que podria sonar exòtica als nostres ulls però que, contràriament, no ha estat considerada així al gran país d'Oceania. Una petició popular ha demanat formalment que als bitllets de 5 dòlars australians en lloc del nou rei britànic hi aparegui el caçador de cocodrils Steve Irwin, tota una celebritat al seu país i a la resta del món, ja que alguns dels seus programes televisius també es van emetre fora d'Austràlia. "És hora de reemplaçar la cara de la reina Elisabet II per la de Steve Irwin", han manifestat les persones que encapçalen la petició en defensa de la figura d'aquest aventurer i naturalista australià. Lluny de rebre una resposta negativa, el que l'executiu australià assegura és que Carles III no apareixerà "automàticament" en aquest bitllet –que és el de menys valor–, com ho ha anunciat Andrew Leigh, viceministre del Tresor, en una roda de premsa.

"La decisió d'incloure la cara de la reina al bitllet de 5 va ser més per ella que per la seva condició de monarca, de manera que la transició no serà automàtica", va afegir Leigh. "La mort de la reina Elisabet II i la proclamació del rei Carles III planteja una pregunta important sobre el futur de la moneda australiana”, assenyalen els que han fet la petició oficial. "Proposem mantenir en circulació tots els bitllets de 5 existents amb la reina i introduir un nou bitllet en honor a Steve Irwin”, afegeixen en referència a l'expert en cocodrils, que va morir el 2006. L'aventurer, que rodava documentals sobre altres animals a banda dels cocodrils que li van donar la fama, va morir amb 44 anys durant un rodatge al ser atacat per una rajada, que amb li va perforar el cor amb l'agulló. L'espai televisiu més conegut d'Irwin va ser El Caçador de Cocodrils, que li va deixar aquest nom com a llegat popular, pel qual encara avui el coneix tothom.

stats