Internacional 01/03/2021

L'ONU fa història: aprovat l'acord de París contra el canvi climàtic

Alegria desfermada per una jornada "històrica". El text definitiu obliga tots els estats a fer "esforços de mitigació" cada cop més ambiciosos

5 min
Fabius celebra l'acord de la COP21 amb la representant de l'ONU pel canvi climàtic, Christiana Figueras. STEPHANE MAHE / REUTERS

Enviada especial a ParísLa sessió plenària de la Cimera de l'ONU pel Canvi Climàtic, la COP21, ha aprovat aquesta tarda l'històric acord de París contra el canvi climàtic en una sessió plenària que s'havia retardat dues hores per la petició del G77 d'un canvi d'última hora en el text, que finalment no s'ha fet.

El president de la COP21 i ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha donat finalment el cop de martell que marca l'acord, després de demanar objeccions i que ningú aixequés la mà. L'aprovació ha estat rebuda amb una intensa ovació de tota la sala. L'alegria s'ha desfermat en el moment de ser aprovat el document, i Fabius s'ha abraçat amb la secretària de l'ONU pel canvi climàtic, Christiana Figueres, i el president de França, François Hollande.

Els aplaudiments s'han repetit al llarg de les intervencions, ja que després de l'aprovació alguns estats han pres la paraula per expressar la seva opinió i Fabius ha agraït la tasca de tot el seu equip. L'exvicepresident dels EUA Al Gore aplaudia a primera fila, al costat de la ministra de Medi Ambient francesa, Ségolène Royal, i unes files enrere també ho feia el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry.

Lluny de París, el president Barack Obama també ha aplaudit l'acord amb un tuit que subratllava la importància del document aprovat avui. "Això és enorme", ha afirmat el líder nord-americà, que podrà deixar la Casa Blanca amb el llegat mediambiental superat.

Fins i tot pels passadissos del centre de convencions Le Bourget, on té lloc la COP21, es reproduïen els aplaudiments i crits d'ovació espontanis, que demostraven el grau d'acord també dels observadors amb l'acord tancat. L'únic moment de tensió ha estat quan s'ha donat la paraula a Nicaragua, que ha expressat el seu desacord amb diversos punts del text. Els seus representants han assegurat que no el poden acceptar i han criticat que no se'ls hagués donat la paraula". "Moltes gràcies per les seves paraules, que sense dubte inclourem en el nostre informe", li ha respost Fabius.

François Hollande, Laurent Fabius i Ban Ki-moon / MIGUEL MEDINA / AFP

El text de l'acord contra el canvi climàtic a París obliga tots els estats a presentar compromisos de mitigació del canvi climàtic i que aquests plans "suposin una progressió en el temps", és a dir, que es revisin sempre a l'alça. Els compromisos de mitigació, expressat en genèric, poden ser de molts tipus, des de retallar emissions fins a alentir-ne el creixement o incrementar el percentatge d'energies renovables.

Pel que fa a les retallades en les emissions de CO2, els països desenvolupats són els únics obligats a fer-ho, mentre que per a la resta es diu que "haurien de seguir millorant els seus esforços de mitigació" i se'ls "encoratja" a reduir les emissions. Aquesta és una concessió lògica als països en via de desenvolupament i especialment a l'Índia i la Xina, entenent que encara hauran de seguir creixent en emissions durant un temps per fer efectiu el seu procés de desenvolupament, però se'ls demana que intentin créixer reduint l'empremta de carboni.

L'acord preveu donar "suport als països en via de desenvolupament" perquè puguin dur-los a terme.

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, parla amb el representant xinès a la cimera, Xie Zhenhua. CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE

Aquestes contribucions nacionals "progressives" s'hauran de fer, detalla el nou text, tenint en compte "les responsabilitats comunes però diferenciades i capacitats respectives, en vista de les diferents circumstàncies nacionals", una fórmula que pretén implicar més els països emergents que tenen avui una capacitat més gran de contribuir.

El 2020, els països que hagin fixat objectius de reducció d'emissions per al 2025, com els Estats Units, hauran de presentar un nou pla més ambiciós, i aquells que hagin fixat objectius per al 2030, com la Xina i la UE, hauran de "confirmar-los o actualitzar-los". La següent revisió serà al cap de cinc anys.

L'objectiu global manté l'escalfament global per sota dels 2 ºC amb "esforços per limitar l'increment a 1,5 ºC", tal com demanaven els estats més vulnerables al canvi climàtic.

Però en l'apartat de reduccions d'emissions globals continua demanant-se només "un pic d'emissions al més aviat possible" i se substitueix l'expressió 'neutralitat climàtica' que apareixia en l'últim esborrany –un terme ambigu que venia a substituir la paraula 'descarbonització', contra la qual s'oposen els estats petroliers– per una fórmula que no havia aparegut fins ara: l'objectiu global serà assolir "durant la segona meitat del segle" un "equilibri" entre les emissions de CO2 i l'absorció que en fan els boscos i l'agricultura de forma natural.

Centenars de persones han desafiat avui a París l'estat d'emergència i han sortit al carrer per protestar pels acords poc ambiciosos de la cimera. ETIENNE LAURENT / EFE

Pel que fa al finançament, els països desenvolupats tornen a ser els únics obligats a aportar diners. Fora del text del tractat, en l'apartat de les decisions, es confirma la xifra de 100.000 milions de dòlars anuals el 2020 com a "base" i es fixa que una nova cimera abans del 2025 haurà de determinar "nous" objectius financers.

Bons auguris

"Estem quasi al final del nostre camí i a l'inici d'un nou camí", deia avui al matí el ministre d'Exteriors de França i el president de la COP21, Laurent Fabius, en la reunió del Comitè de París que ha presentat el text definitiu de l'acord de París. "Si això s'aprova farem història", ha advertit Fabius. També el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha qualificat aquest text com a "històric". "Ja es veu el final, acabem la tasca, el món sencer ens observa i milers de milions de persones depenen de la seva saviesa, ha arribat el moment de veure que el que més ens convé a escala nacional és el que més ens convé a escala global", ha dit Ban Ki-moon, en una última crida per a l'acord.

Última crida d'Hollande

"França els prega que adoptin el primer acord universal pel clima de la nostra història. Poques vegades a la vida es pot tenir l'ocasió de canviar el món, i vostès la tenen ara. Aprofitin-la perquè visqui el planeta, perquè visqui la humanitat i perquè visqui la vida", ha insistit al matí també el president francès, François Hollande, albirant potser que l'acord estava a tocar.

Fabius ha assegurat que última proposta d'acord és "un text ambiciós, equilibrat i jurídicament vinculant", que "reconeix el concepte de justícia climàtica i té en compte la responsabilitat diferenciada i les capacitats tenint en compte les circumstàncies nacionals de cadascú".

També al matí, Hollande ha reclamat "un acord universal, vinculant i diferenciat". "Ara mateix l'única pregunta vàlida és 'Volem un acord?'". El president francès ha demanat també que, a més de reconèixer responsabilitats diferenciades, el nou text estableixi "mecanismes d'examen essencials per a la credibilitat de l'acord".

stats