Internacional 18/06/2021

Cues a Hong Kong per comprar el diari 'Apple Daily' l'endemà de la batuda policial a la redacció

El rotatiu ha quintuplicat les vendes després de l'escorcoll, que va acabar amb cinc detinguts i 44 discos durs decomissats

S.S.
2 min
Cues de hongkonguessos als kioskos per comprar el diari independent Apple Daily l'endemà de la batuda policial.

BarcelonaCentenars de ciutadans de Hong Kong feien cua aquest divendres als quioscos de la ciutat semiautònoma per comprar un exemplar del diari independent Apple Daily, que ha hagut fins i tot d'incrementar la tirada l'endemà de l'escorcoll a les seves oficines que va acabar amb la detenció de cinc alts càrrecs, entre ells el cap de la redacció. Els hongkonguesos que el compraven deien que ho feien per expressar la indignació amb l'operació policial, que forma part d'una investigació al diari per articles que presumptament violarien la nova llei de seguretat nacional, imposada per la Xina per evitar qualsevol dissensió.

L'Apple Daily fa 26 anys que funciona, des d'abans que l'illa fos lliurada a la Xina pel Regne Unit, el 1997. Dels 80.000 exemplars venuts el dia abans de la batuda, aquest divendres n'havia aconseguit vendre uns 500.000. Alguns dels compradors se n'enduien desenes d'exemplars, de fet, i els carregaven en vehicles per repartir-los. "Mai se sap quan morirà aquest diari", deia un d'ells a Reuters. És un diari de línia editorial progressista i prodemocràtica, que a més de xafarderies de famosos publica investigacions periodístiques sobre càrrecs públics. En alguns quioscos del centre de Hong Kong, al migdia ja s'hi havien exhaurit tots els exemplars.

Un altre comprador, un banquer de 40 anys de nom Tam, explicava que era el primer diari que comprava en vint anys, i que ho havia fet sense dubtar-ho després de tenir coneixement de l'operació policial. "No vull fer res amb el diari. És només per a la meva consciència", deia a la mateixa agència. La portada del diari d'aquest divendres informava de la batuda policial en què 500 agents van entrar a la redacció del diari i se'n van endur 44 discos durs.

En l'operació també es van detenir cinc alts càrrecs del diari, tres dels quals han sortit en llibertat sota fiança aquest divendres. Els altres dos (el cap de la redacció, Ryan Law, i el director executiu, Cheung Kim-hung) estan acusats de de "connivència amb un país estranger o amb elements externs" per posar en perill la seguretat nacional. La justícia hongkonguesa també ha congelat 18 milions de dòlars australians (uns 11 milions d'euros) dels actius propietat de tres empreses vinculades al diari. El fundador del mitjà, el magnat Jimmy Lai, un crític obert amb el govern de Pequín, ja està empresonat des del desembre per càrrecs semblants i amb els seus comptes congelats. El diari va imprimir un número semblant després de la detenció de Lai, l'agost del 2020.

stats