Regne Unit

Les cues del Brexit: vint hores de retencions entre el Regne Unit i França

El cap de setmana vinent es podria originar un nou tap als controls de passaports

2 min
Una imatge dels accesos al port de Dover, aquest dilluns

Londres"Els avantatges del Brexit". És el que diuen alguns britànics que les pateixen sobre les cues per travessar el canal de la Mànega per via marítima o fèrria, que en alguns casos aquest cap de setmana han sigut de fins a vint hores. Aquest dilluns, però, la situació al voltant del port de Dover i de Folkestone –l'entrada de l'Eurotúnel– s'ha normalitzat prou, però és probable que els problemes persisteixin al llarg de l'estiu, atesa la manca d'infraestructures adequades per absorbir el volum de trànsit d'aquestes vies, que s'ha situat ja en nivells prepandèmia.

Toby Howe, un dels representants del Consell del Comtat de Kent, ha dit aquest dilluns a la BBC que hi ha "espai molt limitat" al voltant del port perquè els funcionaris puguin gestionar el gran flux de vehicles. Howe ha admès que amb l'augment de trànsit i amb els nous controls addicionals a la frontera francesa des que el Regne Unit va sortir de la Unió Europea, es necessita "molt poc per provocar aquestes cues".

A més, els problemes de divendres, que són a l'origen de l'acumulació de vehicles les 48 hores següents, es van agreujar per un accident a l'autopista M20. "Només que hi hagi un altre accident a la carretera, o potser una avaria del tren o una fallada de corrent en algun lloc, tot plegat es convertirà en un gran problema". Howe reclama la construcció de grans pàrquings per a camions que puguin eliminar potencialment el que s'ha vist aquest cap de setmana: quilòmetres i quilòmetres de tràilers a l'autopista davant la impossibilitat d'accedir als controls fronterers de forma regular.

El control de passaports

Molt menys pessimista és Mark Simmonds, director d'estratègia de l'Associació de Ports Britànics. En comentaris a la cadena Sky, Simmonds s'ha mostrat confiat aquest matí que si "la policia fronterera francesa continua dotant els recursos adequats per als controls de passaports ara i durant la resta de l'estiu, hem d'esperar que el cap de setmana vinent [i la resta] no vegem els mateixos problemes".

Simmonds assegura, però, que a la pràctica "sempre hi haurà un coll d'ampolla en el control de passaports a Dover". El port té una situació peculiar, perquè els controls d'immigració francesos són al costat anglès del canal. "Tot el que podem fer és planificar i treballar estretament amb les autoritats franceses per assegurar-nos que disposen del nombre adequat de personal en aquests moments en què hi ha tanta afluència" de viatgers.

stats