Crítiques a la resposta policial a la massacre de Texas

Un vídeo del pare d'una víctima mostra una presumpta inacció dels cossos de seguretat

3 min
Un policia davant de les creus amb els noms dels nens assassinats a una escola d'Uvalde, a Texas.

WashingtonDijous havia de ser dia per a la canalla d'Uvalde, l'última jornada de classe abans de les vacances d'estiu, però la massacre de dimarts ha trastocat la vida d'aquest poblet de Texas. Ara tot són vigílies, preparatius per a funerals i comiats, i recerca de respostes a milers de preguntes. La principal, de la qual encara no hi ha ni indicis, és el motiu del tiroteig, què va empènyer un adolescent de 18 anys a entrar en una escola de primària armat amb un rifle i començar a disparar.

Però alguns pares de víctimes no es poden treure del cap per què no es va poder evitar la tragèdia; com és possible que l'autor del crim pogués estar dins l'escola entre 40 minuts i una hora sense que ningú pogués aturar-lo.

La ira en aquest sentit ha augmentat amb l'aparició del vídeo de Javier Cazares, el pare d'una de les nenes que van morir. A la gravació se sent com es queixa i critica un grup de policies que estan palplantats fora del recinte escolar. "Els policies són aquí fora, sense fer ni una merda. Hi ha nens a dins que no saben defensar-se!", crida algú. "Diuen que van entrar-hi de seguida i tota la pesca, però jo no ho vaig veure", ha dit als mitjans. Segons Cazares, van haver de passar més de 20 minuts perquè tinguessin els equips de protecció necessaris per poder enfrontar-se a l'atacant. "Es podria haver resolt en un parell de minuts", s'ha queixat.

No es pot saber si una actuació més ràpida de la policia hagués salvat més vides, tenint en compte que encara no se sap del cert què va passar a l'interior de l'edifici. En aquest sentit, només s'ha divulgat que dos guàrdies de seguretat de l'escola van resultar ferits de bala. Una altra cosa que han confirmat les autoritats locals és que es van desplegar centenars d'agents de totes les agències possibles, que van dedicar tots els esforços a trencar vidres i finestres per a l'evacuació. Fins a l'arribada d'un equip de forces especials no es va tombar la porta de l'aula on hi havia l'atacant i se'l va abatre.

Davant les crítiques, el cap de la policia d'Uvalde, Daniel Rodriguez, ha emès un comunicat assegurant que la resposta es va donar "en qüestió de minuts". "Entenc que hi hagi preguntes sobre els detalls de què va passar, i sé que les respostes no arribaran prou de pressa en aquests moments difícils", ha dit.

El lobi de les armes manté el seu conclave

Mentre Uvalde continua els preparatius per als funerals de les víctimes, a Houston se celebra aquest divendres el fòrum anual de l'Associació Nacional del Rifle (NRA), el principal grup lobista armamentístic. L'última massacre per la violència de les armes i el conclave dels defensors de les armes estan separats només per 446 quilòmetres, quatre hores i mitja de carretera, i queda descartada qualsevol cancel·lació de l'esdeveniment. L'única resposta: pregàries i bons desitjos a les víctimes.

El manteniment de la cita no és cap sorpresa: la NRA ja van fer el mateix el 1999, pocs dies després del tiroteig a l'institut Columbine, famós per la magnitud de la tragèdia i per un documental posterior de Michael Moore. Gravacions obtingudes per la ràdio pública nord-americana, la NPR, han mostrat que la directiva de llavors es va plantejar cancel·lar la trobada, però van arribar a la conclusió que si ho feien donarien la raó als que diuen que el problema de les massacres són les armes.

La trobada es manté intacta en un lobby sense el poder de fa uns anys i pràcticament en fallida, però que encara té l'aura d'influència. Hi participaran grans noms de la política texana, com el senador Ted Cruz i el governador Greg Abbott, però l'estrella serà Donald Trump. Irònicament, la presència de l'expresident impedirà que es puguin dur armes a l'interior del recinte.

S'espera que centenars de persones es manifestin als voltants del centre de convencions, però les protestes no han esperat a divendres. Aquest dijous milers d'estudiants de tot el país han fet vaga i manifestacions per exigir centres educatius segurs i una millor política de control d'armes. El grup March For Our Lives, liderat per adolescents víctimes del tiroteig a l'institut de Parkland de fa quatre anys, han organitzat una mobilització nacional per a l'11 de juny per intentar recuperar el moviment que va ser capaç de treure al carrer milions de persones, però que finalment no va aconseguir canviar res. Al contrari, les morts per armes han continuat creixent.

stats