Internacional 20/01/2014

Cristina Fernández de Kirchner no ha fet cap aparició pública en un mes

L'oposició argentina denuncia un buit de poder al país i la popularitat de la presidenta cau a les enquestes

Efe
2 min
La presidenta argentina, Cristina Fernández, el passat 10 de desembre durant l'acte de commemoració dels 30 anys de democràcia./ EFE

Buenos AiresEls mitjans de comunicació argentins s'han fet ressò aquesta setmana que la presidenta del país, Cristina Fernández de Kirchner, no ha aparegut públicament en tot un mes, cosa que alimenta els rumors sobre el seu estat de salut. L'oposició considera que la incertesa al voltant de la presidenta aboca l'Argentina a un "buit de poder".

El cap de gabinet, Jorge Capitanich, va afirmar ahir en una entrevista al diari 'Página 12' que la mandatària segueix governant el país "amb plena i absoluta dedicació" i que "pren decisions de manera sistemàtica i diària". Capitanich és la mà dreta de la presidenta i és el cap visible del govern argentí en els actes oficials als quals ella no assisteix.

L'última aparició de Fernández de Kirchner va ser el 19 de desembre en la cerimònia de presa de possessió dels nous alts càrrecs de les Forces Armades Argentines. Des de llavors, el govern ha hagut de fer front a les polèmiques pels saquejos a causa d'una vaga de policies i pels massius talls de llum durant l'onada de calor que ha afectat el país.

La presidenta va ser sotmesa a una intervenció quirúrgica el passat mes d'octubre que la va mantenir un mes apartada de les seves funcions. El 20 de novembre va reaparèixer en un acte públic, en la presa de possessió del ministre d'Economia, Axel Kicillof.

Si no hi ha canvis d'última hora, Fernández hauria d'aparèixer el 28 i 29 de gener a l'Havana, durant la cimera de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac). El dia 30 té previst assistir a la reunió del Mercosur a Caracas.

El 67% dels argentins no n'aproven la gestió

EL 67% dels argentins no dóna suport a la gestió de la presidenta, segons els resultats d'una enquesta d'Opinió Pública Serveis i Mercats (OPSM) difosa aquest dilluns. Segons el sondeig, un 51% dels ciutadans donava suport a la gestió de Fernández de Kirchner el juny del 2012, mentre que el desembre del 2013 el suport havia caigut fins al 33%.

La valoració negativa del govern argentí ha passat d'un 25% a un 39% en els últims 18 mesos, mentre que la positiva s'ha reduït del 44,2% al 25,1%.

stats