03/02/2024

Els costos judicials passen factura a la campanya de Trump

2 min
Imatge de la fitxa policial de Donald Trump, feta pública aquesta matinada de divendres per l'oficina del sèrif del comtat de Fulton, a Atlanta, a l'estat de Geòrgia.

Quan un escolta Donald Trump, entra al web de la seva campanya o mira la seva botiga digital, observa que els seus casos judicials acaparen la seva estratègia de recaptació de fons. La foto de la seva fitxa policial feta l’estiu passat a la presó del comtat de Fulton, a Geòrgia, es pot trobar en samarretes, dessuadores, tasses o adhesius. I la frase de l’expresident “No van per mi. Van per vosaltres, jo només soc un obstacle” encapçala el missatge per demanar donacions polítiques.

De fet, els 91 càrrecs dels quatre casos penals als quals s’enfronta l’han ajudat a aconseguir no només diners per a la seva campanya sinó també fulminar els seus contrincants en les primàries republicanes. La foto policial que hauria enfonsat qualsevol altre polític va provocar una recaptació de 4,2 milions de dòlars en donacions en un sol dia, i va ser l’inici d’una estratègia del seu equip per rendibilitzar cada imputació de què va ser objecte durant els mesos posteriors.

Així, Trump i diversos grups que li donen suport van recaptar 188 milions de dòlars l’any passat, però aquesta impressionant xifra té la seva creu: durant el mateix període es van gastar més de 55 milions en factures legals. Aquests costos seguiran creixent en els mesos vinents mentre fa front tant a les acusacions penals –per la seva suposada participació en els fets del Capitoli del 6 de gener del 2021, la possessió il·legal de documents classificats o el presumpte suborn a una actriu porno– com a un veredicte de difamació que el condemna a pagar 83,3 milions de dòlars, i una demanda civil per frau que podria ser molt perjudicial per a la seva empresa.

Tot això no ha impedit que Trump estigui a un pas d’obtenir la nominació republicana a la Casa Blanca. La seva única oponent, Nikki Haley, però, es resisteix a tirar la tovallola i aquesta setmana ha continuat els seus atacs cada cop més demolidors contra l’expresident nord-americà: “No pot guanyar Joe Biden si gasta tot el seu temps i diners en judicis i caos”. La campanya de Biden té 46 milions de dòlars en efectiu, mentre que la de Trump en té 33, segons les últimes dades de la Comissió Electoral Federal. La diferència no és ni molt menys aclaparadora, però en una campanya que es preveu molt ajustada tot compta.

L’expresident republicà té altres cartes a favor seu per contrarestar aquests elevats costos legals. Les bases republicanes li continuen sent molt fidels, les enquestes electorals li són favorables i els retards en els seus casos judicials redueixen les possibilitats que sigui un delinqüent convicte el dia de les eleccions el novembre vinent. Cada cop és més plausible que els votants siguin els qui donin el veredicte final. Aquest és l’objectiu de Trump, que està convençut d’obtenir un triomf que no sols suposarà el seu retorn a la Casa Blanca sinó també la fi dels seus maldecaps judicials.

stats