El cos d'Abe arriba a casa seva a Tòquio

Tots els partits reprenen la campanya per a les eleccions de diumenge

ARA
2 min
Un grup de diputats s'inclina davant el vehicle fúnebre que porta el cos de Shinzo Abe a casa seva.

BarcelonaEl cos de l'ex primer ministre Shinzo Abe ja ha arribat a casa seva a Tòquio, acompanyat de la seva dona, Akie, des de la ciutat de Nara, on va ser assassinat divendres mentre participava en un míting electoral. Amb el Japó en estat de xoc pel magnicidi de l'home que ha ocupat durant més temps la direcció del govern, els partits han reprès la campanya per a les eleccions al Senat de demà, en què s'espera la victòria del governant Partit Liberal Democràtic (LDP). Els líders de l'LDP i la resta de partits han declarat que l'assassinat no pot amenaçar la democràcia.

La policia encara no ha aclarit els motius de l'assassinat, tot i que va detenir el presumpte autor, identificat com a Tetsuya Yamagami, després que hagués disparat dos trets contra el mandatari amb el que semblava una arma de fabricació casolana. Considerat un dels països més segurs del món, al Japó els actes electorals es fan a peu de carrer i sense mesures de protecció especials per als dirigents, ni tan sols els més destacats com Abe, que va ser abatut quan parlava des d'una senzilla tarima.

El detingut és un veí de Nara de 41 anys que ha dit a la policia que inicialment volia atacar el líder d'una secta religiosa a la qual la seva mare havia donat diners, però que no se'n va sortir, segons explica l'agència de notícies Kyodo. També hauria dit als agents que retreia a Abe haver promogut aquest grup. No queda clar a quina secta es refereix ni si existeix. Yamagami havia estat membre durant tres anys de la marina japonesa, fins al 2005. La policia investiga si el sospitós va actuar sol i està revisant el protocol de seguretat de l'acte.

Gent dipositant flors al lloc on Shinzo Abe va ser assassinat.

Funerals

Aquest diumenge se celebrarà el funeral, de caràcter íntim, i dilluns hi haurà una vetlla en homenatge a Abe. Avui els líders dels Estats Units, Austràlia i l'Índia, que pertanyen a l'agrupació Quad, han emès un comunicat conjunt: "Els nostres cors estan amb el poble del Japó i el primer ministre Kishida en aquest moment de dolor. Honrarem la memòria del primer ministre Abe redoblant la nostra feina per una regió pacífica i pròspera". Fins i tot els poders regionals amb els quals s'havia enfrontat Abe han expressat les seves simpaties. El president de la Xina, Xi Jinping, ha enviat un missatge de condol al primer ministre japonès, Fumio Kishida.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit que està profundament trist per un assassinat que "ha commocionat profundament la societat japonesa". "[Abe] serà recordat com un acèrrim defensor del multilateralisme, líder respectat i partidari de les Nacions Unides", ha assegurat.

stats