Internacional 13/02/2017

Estats Units i el Japó reuneixen el Consell de Seguretat després del llançament d'un míssil nord-coreà

La prova coincideix amb la visita del primer ministre japonès als EUA i Trump assegura que reforçarà la seva aliança de defensa contra les amenaces de Kim Jong-un, que titlla l'assaig d'èxit

Ara
2 min
Imatge d'arxiu del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un.

BarcelonaCorea del Nord ha considerat un èxit el llançament d'un míssil balístic d'abast mitjà en direcció al Mar de l'Est (Mar del Japó) diumenge de matinada. Aquest és el primer test d'aquestes característiques des que Donald Trump és president dels Estats Units. De fet, la prova ha coincidit amb la visita del primer ministre japonès Shinzo Abe als Estats Units, que va prometre reforçar la seva aliança de defensa contra les amenaces de Corea del Nord. Segons el govern japonès, el míssil va caure fora de la zona econòmica exclusiva del Japó i no va causar danys, però va provocar una protesta formal.

L'agència estatal de notícies de Corea del Nord ha informat que el sistema estratègic Pukguksong-2 (Estrella Polar-2) ha estat un èxit i ha difós imatges del líder Kim Jong-un va presenciant el llançament. El comunicat assegura que el míssil fa servir combustible sòlid, que permet emmagatzemar els projectils durant llargs períodes, per exemple sota terra, la qual cosa en dificulta la detecció als satèl·lits.

A petició de Corea del Sud, el Japó i els Estats Units aquesta nit es reunirà d'urgència el Consell de Seguretat de l'ONU, com ha passat després d'altre proves militars nord-coreanes. L'any passat el Consell de Seguretat va imposar un fort paquet de sancions al règim de Pyongyang, que es van endurir el novembre.

Trump va comparèixer amb Abe davant els mitjans de comunicació després que es conegués la notícia per assegurar que els Estats Units donaran suport "al seu gran aliat" en un "100%". El líder nord-coreà Kim Jong-un va afirmar durant el seu missatge d'Any Nou que els míssils experimentals d'abans internacional en què treball el país ja estan en la "fase final" de desenvolupament.

stats