Estats Units

Cop judicial contra Trump a Geòrgia: quatre dels acusats d'alterar les eleccions es declaren culpables

L'última ha estat Jenna Ellis, que va ser advocada de la campanya de l'expresident per als comicis del 2020

2 min
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, assisteix al judici per frau civil de la seva companyia, a Nova York.

WashingtonA Donald Trump cada vegada més aliats li giren l'esquena per salvar el seu coll. Ja són quatre els seus col·laboradors que s'han declarat culpables pel cas que investiga els intents d'alterar les eleccions presidencials del 2020 a Geòrgia. L'última ha estat Jenna Ellis, que va ser advocada de la campanya de l'expresident per als comicis de fa tres anys. Com ja van fer la setmana passada els advocats Kenneth Chesebro i Sydney Powell, i el mes passat Scott Graham Hall, Ellis ha acceptat un pacte amb la Fiscalia pel qual es declara culpable i accepta una pena menor.

L'exmandatari està imputat per 13 delictes en aquest cas estatal, que encara no té data de judici però que molt probablement coincidirà amb el seu calendari de primàries, a mitjans de l'any vinent. Concretament se l'acusa de violar la llei de Geòrgia contra el crim organitzat, conspirar per suplantar un funcionari, pressionar perquè aquest trenqués el seu jurament del càrrec i conspirar per registrar documents falsos. 

L'acusació el va imputar a ell i a 19 col·laboradors més, quatre dels quals ja s'han declarat culpables. En el cas d'Ellis, ha acceptat un càrrec de complicitat en declaracions i escrits falsos, amb una pena de cinc anys en llibertat condicional, una indemnització de 5.000 dòlars i 100 hores de treball comunitari. A més, tots els que s'han declarat culpables han acceptat també declarar durant el judici, fet que podria dificultar la defensa de Trump.

"Si hagués sabut el que sé ara m'hauria negat a representar Trump"

L'exadvocada del magnat ha lamentat aquest dimarts haver confiat en l'equip jurídic de Trump, que tenien "molts més anys d'experiència" que ella quan van fer les falses acusacions sobre el suposat frau electoral a Geòrgia. "Com a advocada i com a cristiana, assumeixo les meves responsabilitats", ha dit, i ha admès la falsedat dels fets, per la qual cosa mostra un "profund penediment".

"Si hagués sabut el que sé ara hauria declinat representar Donald Trump", ha assegurat. La seva imputació té a veure amb la participació en una roda de premsa en què va assegurar, juntament amb l'advocat Rudolph Giuliani, que Biden havia arreglat les eleccions, i amb diverses reunions amb legisladors perquè nominessin electores presidencials favorables a Trump.

Aquesta nova confessió complicarà encara més l'estratègia de defensa de Trump en aquest cas, que conforma només una de les quatre imputacions que recauen sobre ell. També està acusat de 34 delictes a Nova York de falsificació documental per pagar en plena campanya el suborn a l'actriu Stormy Daniels per silenciar un afer extramatrimonial, de 40 càrrecs a Florida per emportar-se i retenir documents classificats de la Casa Blanca al seu club privat Mar-a-Lago (a Palm Beach) i de 4 delictes més a Washington per l'intent de revertir les eleccions el dia de l'assalt al Capitoli.

stats