Internacional 21/07/2021

Congressistes dels EUA impulsen una llei a favor de Britney Spears

Un demòcrata i una republicana han presentat una llei anomenada FREE Act per evitar els abusos en les persones tutelades

2 min
Spears va trucar  a emergències

BarcelonaDos congressistes dels EUA, una del Partit Republicà i l'altre del Demòcrata, van presentar ahir un projecte de llei que pretén facilitar canvis en la tutela legal de Britney Spears i altres persones afectades per la mateixa mesura. La iniciativa, que posa d'exemple el cas de la cantant, porta per nom "llei de llibertat i dret a emancipar-se de l'explotació" –freedom and right to emancipate from exploitation act–, que respon a FREE Act per les seves sigles en anglès i que és una picada d'ullet al moviment #FreeBritney. "Amb la FREE Act, alliberaríem la Britney al costat de la innombrable quantitat de gent gran i persones amb discapacitats de qui abusa i explota un sistema amb errors", va assegurar en un comunicat el congressista demòcrata Charlie Crist (de Florida), impulsor del projecte al costat de la republicana Nancy Mace (de Carolina de Sud). La llei permetria que les persones tutelades puguin demanar la retirada d'un tutor i reemplaçar-lo per un altre familiar, empleat públic o professional privat.

En l'actualitat, els afectats per la tutela legal han de demostrar que s'ha perpetrat abús o frau per aconseguir canvis substancials, cosa difícil, ja que el mateix disseny del mecanisme legal redueix les seves competències i han d'estar en tot moment representats per un advocat designat pels jutjats. "Volem assegurar-nos que afegim transparència i responsabilitat al procés de tutela. La tutela de Britney Spears és un malson. Si això li pot passar a ella, li pot passar a qualsevol", ha dit Mace. El projecte legislatiu no és l'únic gest de la política nord-americana davant el cas de Spears.

Un grup de legisladors republicans dels EUA van convidar fa unes setmanes la cantant a testificar davant el Congrés per explicar la batalla legal que lliura contra el seu pare, Jamie Spears, per la tutela que des de fa 13 anys controla tots els aspectes de la seva vida. El cas de Spears ha provocat la simpatia dels republicans perquè, al seu parer, la tutela imposada sobre l'artista infringeix alguns dels principis bàsics més importants de la seva ideologia, com l'individualisme, la llibertat i la independència de l'Estat. També alguns demòcrates han expressat la seva solidaritat amb la intèrpret de Stronger.

Per exemple, els senadors demòcrates Elizabeth Warren i Bob Casey van demanar al secretari de Salut, Xavier Becerra, i al fiscal general, Merrick Garland, més informació sobre la figura legal que permet que el pare de Spears tingui ple control sobre el patrimoni de l'artista, valorat en 60 milions de dòlars. Sobre la batalla legal de la cantant, el Tribunal Superior de Los Angeles va permetre la setmana passada que pugui elegir el seu propi advocat, un canvi substancial que estableix precedent en la tutela després de les dimissions del seu anterior advocat designat, el seu representant artístic i un fons d'inversió que controlava la seva riquesa.

stats