Si condemnen Trump, pot presentar-se a les eleccions? Les conseqüències de la imputació, en tres claus

L'expresident treu rèdit electoral de les imputacions i segueix liderant les enquestes del Partit Republicà, amb un 40% més de suport que DeSantis

4 min
Donald Trump

WashingtonEls quatre càrrecs de conspiració i obstrucció que enfronta l'expresident dels Estats Units Donald Trump tenen conseqüències que van més enllà de la seva persona i de la seva candidatura per a les eleccions presidencials de l'any vinent: escriuen una nova pàgina en el sistema democràtic del país nord-americà i posen a prova la fortalesa de les seves institucions.

Un president no havia estat imputat mai ni una, ni dues, ni tres vegades. La situació és inèdita i planteja un seguit d'interrogants de primer ordre constitucional:

Pot un candidat encausat ser president?

Moltes democràcies europees, inclosa l'espanyola, prohibeixen a qualsevol candidat amb una sentència ferma presentar-se a les eleccions o accedir al càrrec de president. No és el cas dels Estats Units, on la Constitució, amb més de dos segles d'història, permet que un candidat encausat es presenti a les eleccions, inclús si ha estat condemnat i es troba a la presó.

Només hi ha un precedent al país nord-americà, que es remunta a fa poc més d'un segle: el cas del candidat Eugene Debs, que l'any 1920 va fer la seva campanya electoral entre reixes. La seva condemna: violar la Llei d'espionatge per pronunciar discursos crítics amb la participació dels Estats Units en la Primera Guerra Mundial. Però el cas de Debs, que va ser candidat pel Partit Socialista d'Amèrica, és molt diferent del de Trump: ell només va obtenir un milió de vots, mentre que el magnat republicà lidera les enquestes per accedir per segona vegada a la Casa Blanca.

El cas Trump genera dubtes a Washington, més enllà dels judicis morals de cadascú (el seu exvicepresident, Mike Pence, per exemple, opina que "ningú que es posi per davant de la Constitució hauria de ser mai president dels Estats Units"). El fet és que la Constitució només prohibeix que un polític opti a candidat per un motiu: la insurrecció. En el cas de Trump, cap de les tres imputacions que li han caigut preveu aquest delicte, i tampoc s'espera que ho faci la quarta. Per tant, el camí de l'expresident cap a les eleccions de l'any que ve sembla prou pla.

Quines causes pendents té Trump amb la justícia?

A l'aspirant republicà, que ja va passar a la història com el primer president a passar per dos judicis polítics (impeachment) al Congrés, ara l'acorralen tres judicis penals.

El primer tindrà lloc el pròxim 25 de març, en plena campanya de primàries, a Nova York pel cas de falsificació documental per ocultar la trama de suborns que va crear en plena campanya electoral amb l'objectiu d'ocultar la relació extramatrimonial que havia mantingut deu anys abans amb l'actriu porno Stormy Daniels. En aquest cas, el fiscal de districte de Manhattan, Alvin Bragg, l'acusa de 34 delictes de falsificació.

L'inici del segon està previst per a dos mesos més tard, el 20 de maig, a Florida, on el fiscal especial Jack Smith li ha imputat fins a 40 càrrecs, a ell i a dos empleats, pel cas dels papers de Mar-a-Lago. L'FBI va registrar l'estiu de l'any passat la seva residència i club privat a Palm Beach (Florida), on va requisar centenars de documents classificats. Dels 40 càrrecs, 32 tenen a veure amb l'apropiació intencionada d'informació de defensa nacional, tres amb l'ocultació dels documents a les investigacions federals, dos per fer declaracions falses a l'FBI i tres per conspiració per obstruir la justícia.

El tercer judici encara no té data i no està clar si es donarà, també, enmig de la campanya electoral. El fiscal especial que porta el cas, que, com en l'anterior, també és Jack Smith, ja ha dit que té arguments legals per intentar que sigui un "judici ràpid". A més d'aquests judicis penals, s'espera que en les pròximes setmanes arribi una quarta imputació a l'expresident a Geòrgia, per intentar manipular l'any 2020 les eleccions presidencials en aquest estat.

Com afecta la campanya tot plegat?

Per pagar les factures dels seus judicis, Trump està cremant els diners de la seva campanya a un ritme de rècord. Segons el New York Times, el comitè d'acció política (PAC, per les seves sigles en anglès) de l'expresident, Save America, l'organització encarregada de finançar-lo, es troba prop de la fallida. Si va començar l'any passat amb 105 milions de dòlars, ara només li queden 4 milions, després de les immenses despeses en advocats i honoraris legals que ha hagut d'afrontar. Uns diners que haurien d'anar destinats a pagar anuncis de televisió, propaganda a les xarxes socials i mítings electorals s'estan invertint en els costos derivats de les nombroses condemnes i imputacions històriques de l'expresident.

No obstant això, els seus embolics judicials s'han convertit en la seva principal font de suport entre els votants republicans. Trump lidera les enquestes en solitari, amb un 53,4%, enfront del 15,6% del governador de Florida, Ron DeSantis, l'únic candidat que compta amb alguna opció d'arrabassar-li la nominació. Fa quatre mesos, abans que Trump fos imputat per primera vegada, tan sols els separaven 14 punts.

stats