El comitè portuguès que investiga la pederàstia a l'Església valida gairebé 300 casos en tres mesos

Alerta que hi ha indicis que alguns bisbes encara actius van encobrir abusos

ARA
2 min
El president de la Conferència Episcopal de Portugal, José Ornelas, quan va anunciar la creació d'un comitè per investigar abusos sexuals a l'entorn de l'església, el desembre del 2021.

Durant els primers tres mesos de feina, el comitè que investiga els abusos sexuals a menors comesos al voltant de l'Església catòlica de Portugal ha validat 290 casos comesos des del 1950 fins aquest dimarts. El seu president, el psiquiatra infantil Pedro Strecht, ha avisat, però, que més de la meitat dels testimonis revelen que és "altament probable que n'hi hagi molts més".

El comitè, creat per la Conferència Episcopal Portuguesa seguint l'exemple de França, va començar a treballar al gener. Durant el primer mes ja va rebre 214 testimonis. "Això és només la punta de l'iceberg", ha alertat Ana Nunes Almeida, sociòloga i membre del comitè, en una roda de premsa aquest dimarts per fer un primer balanç. Ha indicat que les víctimes són majoritàriament homes (tot i que també hi ha dones), de totes les regions del país i de tots els grups d'edat, que han patit "totes les modalitats d'abús", des d'exhibicionisme fins a penetració.

El grup de treball ha rebut els testimonis de persones nascudes entre el 1934 i el 2009, i les edats en què va tenir lloc el primer abús "varia entre els 2 i els 17 anys", en diferents contextos com escoles catòliques, classes de catequesi i durant les confessions. "Amb el que tenim avui ja podríem esbossar un primer retrat exploratori de les víctimes, els agressors i el context d'abusos sexuals practicats per membres de l'Església catòlica portuguesa", ha dit Almeida.

El comitè, format per sis persones laiques, s'ha donat temps fins a finals d'any per recollir testimonis. Té habilitada una pàgina web i un telèfon perquè les víctimes puguin explicar el seu cas, però també té accés a documents històrics de les diòcesis portugueses. Amb tot, aquest accés depèn de la voluntat de cada bisbe. De moment, només 12 dels 21 bisbes de Portugal han acceptat reunir-se amb els membres del grup de treball.

Casos prescrits

Strecht ha afirmat que ja s'han trobat indicis que jerarques de l'Església, inclosos alguns bisbes actuals, van intentar encobrir els abusos. "Sovint passava que traslladaven l'abusador d'un lloc a un altre, com si en aquella època es considerés que el factor clau era el lloc i no la persona", ha assenyalat. El president del comitè ha afirmat que tots els testimonis s'analitzaran individualment per poder identificar situacions en què els delictes encara no hagin prescrit o en què hi hagi risc de continuïtat. Amb tot, ha admès que la majoria dels casos denunciats han prescrit. De moment s'han remès 16 casos a la Fiscalia portuguesa.

El Parlament portuguès va aprovar l'octubre de l'any passat una llei per augmentar el termini de prescripció dels delictes sexuals contra menors: començaran a computar quan la víctima arribi als 35 anys i no amb la majoria d'edat. A la pràctica suposa que els afectats podran presentar denúncia fins als 50 anys. A més, si l'abús va tenir lloc quan la víctima tenia menys de 14 anys, la prescripció s'allarga cinc anys més.

stats