El Congrés dels EUA acusa Steve Bannon de desacatament

L'exassessor ultra de Trump s'ha negat a comparèixer davant el comitè que investiga l'assalt al Capitoli

ARA
2 min
Steve Bannon, l’exassessor de Donald Trump, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl Congrés dels Estats Units ha declarat en desacatament l'ultradretà Steve Bannon, exassessor de Donald Trump, per negar-se a comparèixer davant el comitè que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener per boicotejar la investidura de Joe Biden. La decisió s'ha aprovat en una votació aquest dijous al vespre a la Cambra de Representants, on tenen majoria els demòcrates. Nou congressistes republicans s'han sumat als demòcrates en la votació, que s'ha aprovat per 229 vots a favor i 202 en contra.

Dimecres passat ja s'havia aprovat per unanimitat dins del comitè, també amb el vot dels dos únics congressistes republicans que en formen part, tots dos crítics amb Trump, en una reunió que va durar només 25 minuts.

Ara, la qüestió passa a mans del departament de Justícia dels Estats Units, que decidirà si el processa. Si un tribunal el declara culpable, la pena pel desacatament és de fins a un any de presó i una multa de fins a 100.000 dòlars, encara que el procés trigaria anys.

El comitè vol sentir el testimoni de Bannon perquè entén que l'exassessor, considerat l'ideòleg de Trump, "tenia algun coneixement previ" sobre l'assalt, en què milers de persones van entrar al Capitoli per impedir que se certifiqués la victòria electoral de Joe Biden, amb un balanç de cinc morts. El dia abans Bannon havia dit en un podcast: "¿Es desencadenarà el caos demà? Molta gent m'ha dit: «Home, si hi hagués una revolució seria a Washington». Doncs aquest serà el vostre moment a la història".

Bannon ha justificat la seva incompareixença amb el pretext d'una demanada presentada per Trump per evitar que siguin desclassificats uns documents sobre els fets, als quals el mateix comitè ha reclamat accés. "És essencial que tinguem un testimoni factual i complet del senyor Bannon per tenir una explicació de la violència del 6 de gener i les seves causes", ha declarat Bennie Thompson, president del comitè. "No podem permetre que ningú sigui un obstacle en la feina del comitè per recopilar els fets. Hi ha massa en joc".

El comitè va citar a declarar alguns dels assessors més propers de Trump: el cap de gabinet, Mark Meadows, i el seu subcap, Dani Scavino; el cap de gabinet del departament de Defensa, Kash Patel, i Bannon. Però, seguint el consell dels advocats de Trump, Bannon ha ignorat la citació. Els altres tres estan negociant amb el comitè.

stats