Internacional 28/02/2016

Clinton triomfa a Carolina del Sud i encara amb força el 'superdimarts'

La candidata demòcrata guanya el seu rival, Bernie Sanders, gràcies a un gran suport dels votants afroamericans

Núria Ferragutcasas
2 min
Clinton triomfa a Carolina del Sud i encara amb força el Superdimarts

WashingtonHillary Clinton ha arrasat aquesta matinada (hora catalana) a les primàries demòcrates de Carolina del Sud. El triomf la consolida encara més com la favorita de la cursa per a la nominació presidencial demòcrata i, a més, impulsa la seva candidatura de cara al 'superdimarts' d'aquest 1 de març.

L'ex primera dama i ex secretària d'Estat dels Estats Units ha guanyat gràcies a un gran suport dels votants afroamericans –que representen més del 50% de l'electorat demòcrata d'aquest estat–. Clinton ha obtingut un 76% del vot negre i el seu rival, el senador de Vermont, Bernie Sanders, un 24%. Els resultats confirmen els 'caucus' de Nevada, que van revelar que les minories prefereixen l'ex primera dama.

Clinton, que s'ha presentat com l'hereva del president Barack Obama, ha buscat aquests últims dies connectar amb la comunitat afroamericana. Ha promès continuar amb les polítiques d'Obama i reformar el sistema de justícia criminal, que creu injust i que afecta, sobretot, els joves negres i llatins.

El vot dels afroamericans serà també important a cinc dels 11 estats que celebren primàries i 'caucus' demòcrates aquest dimarts. Clinton espera obtenir grans triomf en tots ells per tal de distanciar-se de Sanders. Després de Carolina del Sud, té en total 91 delegats, mentre que Sanders en té 65 –tots dos, lluny de la majoria de 2.383 delegats necessaris per guanyar la nominació.

Referència a Trump cos a cos amb el favorit de la cursa republicana Donald Trump..

Clinton ha marcat diferències amb els missatges agressius, i fins i tot xenòfobs, del candidat republicà, i ha afirmat que el país necessita "amor i generositat".

La seva tercera victòria, després dels 'caucus' d'Iowa i Nevada, ha sigut la més contundent i aixeca dubtes sobre la candidatura de Sanders. El senador de Vermont, que s'autodeclara socialista demòcrata en un país on la paraula 'socialista' és un insult, ha de demostrar que el seu suport va més enllà de la seva base de liberals blancs i joves.

"La nostra política està creixent estat per estat, i no pararem ara".

stats