Eleccions presidencials
Internacional 30/01/2022

Els ciutadans trien l'exministra Christiane Taubira com a candidata de l'esquerra francesa

400.000 simpatitzats voten en unes primàries populars rebutjades per la majoria de líders de l'esquerra

3 min
L'exministra Christiane Taubira ha estat l'escollida de la ciutadania en les primàries populars de l'esquerra.

ParísChristiane Taubira, exministra de Justícia amb el govern de François Hollande, és la candidata de l'esquerra francesa preferida dels gairebé 400.000 ciutadans que han votat avui en unes primàries populars inèdites organitzades per un moviment ciutadà, La Primària Popular, sense el paraigua de cap partit. De fet, la consulta ha estat rebutjada per la majoria de candidats d'esquerres a les eleccions presidencials de l'abril, com l'insubmís Jean-Luc Melenchon, que ha quedat en segona posició, o la socialista Anne Hidalgo, que ha obtingut una discreta cinquena posició.

Taubira, candidata del Partit Radical d'Esquerra (PRG), s'ha imposat a la resta d'aspirants a presidents de la República Francesa amb un curiós sistema de votació en què els participants havien de valorar les propostes dels candidats i no votar directament per un o per un altre. Taubira, de 69 anys i nascuda a la Guaiana Francesa, és l'aspirant que ha obtingut més bona nota, seguida de Melenchon i de l'ecologista Yannick Jadot.

A diferència d'altres eleccions presidencials, com les del 2017, aquesta vegada no hi haurà unes primàries oficials, un fet que ha portat els ciutadans simpatitzants dels moviments d'esquerres a organitzar una votació com a eina per pressionar els aspirants a president perquè acceptin una candidatura única. Els organitzadors sostenen que és l'única forma de situar un candidat d'esquerres a la segona volta de les eleccions i tenir alguna opció de fer fora de l'Elisi Emmanuel Macron. Tot i les crítiques que ha rebut la iniciativa, ha tingut una gran repercussió mediàtica a França i obligarà els candidats a posicionar-se en les pròximes hores.

Taubira ha fet una crida a la unió de l'esquerra: "Hem de trobar un camí, un llenguatge, una forma d'unir l'esquerra i les seves sensibilitats", ha assegurat en el seu discurs com a guanyadora de les particulars primàries. "Soc conscient de les reticències que hi ha, però hi ha un interès general: es tracta del futur dels nostres fills", ha proclamat. L'exministra socialista ha promès "lluitar" per agrupar totes les candidatures de l'esquerra i ha anunciat que trucarà a tots els aspirants per intentar-ho.

Esquerra fragmentada

Amb l'enorme fragmentació del vot –a falta de saber si tots aconsegueixen els suports necessaris, hi haurà almenys cinc candidats diferents–, l'esquerra francesa no té pràcticament cap possibilitat de situar un candidat a la segona volta. Però aquesta realitat no ha servit perquè els presidenciables s'avinguin a integrar-se en una candidatura única. Taubira i Hidalgo han fet crides a una concentració de candidatures, però fins ara sense èxit. Segons les enquestes electorals, l'aspirant de l'esquerra que obtindria més vots seria l'eurodiputat Melenchon amb un 9% de vots a la primera volta, lluny del 24% del president Macron i del 17% d'intenció de vot de la candidata conservadora Valérie Pécresse, i de la candidata d'extrema dreta Marine Le Pen. Els sondejos només atorguen a Taubira un 5% dels vots.

La celebració de les primàries populars s'ha fet en contra de la voluntat de la majoria de candidats i ha tensat encara més la relació entre les esquerres. El partit de Melenchon, França Insubmisa (LFI), va denunciar la "instrumentalització" de les primàries i va arribar a demanar formalment als organitzadors que retiressin el seu candidat de la consulta. "Jean-Luc Melenchon no ha donat mai el seu acord per figurar en aquest escrutini", van argumentar.

Amb tot, la iniciativa corre el risc de fer més profunda la crisi de l'esquerra francesa i de deixar en evidència la fractura entre els diferents partits i candidats, especialment si Taubira no aconsegueix convèncer la resta de líders per unir-se en una única candidatura a les eleccions. Ho tindrà difícil: abans de l'inici de les votacions, tant Hidalgo com Melenchon van deixar clar que no reconeixerien la legitimitat ni els resultats de les primàries populars.

stats