Internacional 19/05/2021

El cicló 'Tauktae' provoca desenes de morts i desapareguts a l'Índia

Fenòmens violents com aquest són cada cop més freqüents a la mar Aràbiga a causa del canvi climàtic

3 min
Persones intenant salvar algunes pertinences enmig de la devastació a Navabandar

El potent cicló Tauktae, que afecta l'oest de l'Índia des d'aquest dilluns, ha provocat com a mínin una vuitantena de víctimes mortals i ha destrossat una gran quantitat d'infraestructures a la regió de Gujarat. Més d'una vintena de les víctimes són treballadors d'una petroliera que van desaparèixer quan la barca amb què anaven es va enfonsar arran del temporal. Els equips de rescat segueixen buscant encara una cinquantena de persones que anaven en aquesta barca, que no es va enfonsar a prop d'on el cicló va tocar terra, sinó en una ubicació pròxima a Bombai, on hi ha la majoria de plataformes pertolíferes.

La pertorbació tropical va tocar terra dilluns amb vents sostinguts de més de 200 km/h. En el moment d'entrar a terra ferma el cicló era de categoria 3 en l'escala de Saffir-Simpson, però en alguns moments del dia va arribar a ser un cicló de categoria 4 sobre 5. Al voltant de 2.400 poblacions de la regió de Gujarat s'han quedat sense subministrament elèctric, hi ha unes 160 carreteres destruïdes i s'estima que el temporal ha arrasat uns 40.000 arbres, segons dades fetes públiques en roda de premsa pel màxim responsable polític de la regió, Vijay Rupani. La pertorbació ha sigut especialment violenta en una regió relativament poc poblada segons els estàndards del país, però tot i això més de 200.000 persones van haver de ser evacuades abans de l'arribada del temporal.

Les previsions apunten que, amb el centre de la pertorbació ja situat en terra ferma, el Tauktae tendirà a perdre força ràpidament durant les pròximes hores. Un dels problemes més greus que comportarà el cicló a mitjà termini és la pujada del nivell del mar: es calcula que pot haver sigut de fins a quatre metres, i això pot fer que les inundacions en llocs baixos pròxims a la costa es puguin allargar durant molts dies. Dilluns el centre de la pertorbació es va arribar a situar a només 140 quilòmetres de Bombai, cosa que va provocar també un temporal de mar molt dur a la ciutat.

El Tauktae ha arribat en un moment de greu crisi sanitària a causa del covid-19 a l'Índia, on l'escassetat de llits i d'oxigen als hospitals és un greu problema. Els hospitals no han quedat afectats pel temporal, segons fonts oficials. Ara una de les prioritats serà la neteja de les carreteres, per aconseguir que les reserves d'oxigen puguin arribar adequadament als malalts ingressats.

Ciclons més violents a causa del canvi climàtic

Aquest cicló és el més violent que ha afectat l'Índia des del maig del 2001, i el cinquè més potent que s'ha gestat a la mar Aràbiga des que se'n tenen dades, segons el Joint Typhoon Warning Center (JTWC).

El seguiment per satèl·lit d'aquesta mena de fenòmens a l'oceà Índic es fa des del 1998, i des de llavors fins al 2010 no hi va haver cap cicló de categoria 4 o superior. Des del 2010 fins ara ja en són sis (comptant-hi el Tauktae). Un estudi publicat el 2017 a la revista Nature afirmava que la possibilitat de ciclons violents a la mar Aràbiga havia augmentat els últims anys a causa del canvi climàtic, tot i que la causalitat només es podia demostrar pels ciclons de tardor, els que es produeixen després de la temporada del monsó.

Un cicló tropical no és sinó una pertorbació tropical. El mateix fenomen rep noms diferents segons el lloc on es produeix: a l'Atlàntic s'anomenen huracans i al Pacífic occidental tifons, però el fenomen és el mateix.

stats