Itàlia

El centreesquerra conquereix Roma i posa en dificultats Salvini

La derrota de la dreta a les municipals italianes obre una crisi de lideratge en l'aliança conservadora de la Lliga, Germans d'Itàlia i Força Itàlia

3 min
Roberto Gualtieri, nou alcalde de Roma

RomaLa segona volta de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge i dilluns a Itàlia ha confirmat l'avanç del centreesquerra, que s'ha imposat a Roma i a Torí, després d'haver guanyat ja en la primera volta a Milà, Nàpols i Bolonya. La derrota de la dreta, que només conserva Trieste, obre una crisi a l'aliança de la Lliga, Germans d'Itàlia i Força Itàlia, i posa en qüestió el lideratge de Matteo Salvini. El resultat de les eleccions municipals reforça el govern d'unitat nacional encapçalat per Mario Draghi i castiga l'ambigüitat de la coalició conservadora respecte a les polítiques aprovades per l'exbanquer per contenir la pandèmia i rellançar l'economia.

Després de sis anys de gestió del Moviment 5 Estrelles, el Partit Democràtic (PD) recupera l'alcaldia de la capital italiana. Enrico Gualtieri, exministre d'Economia en l'últim govern de Giuseppe Conte i eurodiputat del PD durant més d'una dècada, serà el nou alcalde de Roma amb el 60,15% dels vots, enfront del 39,85% que va obtenir Enrico Michetti, un desconegut advocat i locutor radiofònic, candidat de la coalició conservadora de Matteo Salvini, Giorgia Meloni i Silvio Berlusconi.

La deficient gestió de les escombraries a Roma, que va centrar la primera part de la campanya electoral, va passar aquest cop a un segon pla després de les protestes contra la introducció del certificat sanitari per a tots els treballadors, que van culminar amb l'assalt de Força Nova a la seu del sindicat CGIL fa deu dies. Encara està per veure fins a quin punt ha pogut influir en el vot final la multitudinària manifestació antifeixista convocada pels sindicats aquest dissabte, que va deixar en evidència els partits del centredreta, ja que no només van rebutjar participar-hi, sinó que no han renunciat a portar exmilitants d'aquestes formacions en les seves llistes.

Les eleccions municipals eren una prova de foc per als líders dels principals partits. Giuseppe Conte se sotmetia a l'examen del vot des que aquest estiu va ser designat per liderar el M5E, mentre que l'ex primer ministre socialdemòcrata, Enrico Letta, s'enfrontava també al seu primer gran test electoral des que va ser elegit al març per rellançar el PD. "Els resultats han superat les expectatives", va reconèixer el líder del PD.

Letta havia abandonat la política el 2015 després del desafiament del seu llavors company de partit, Matteo Renzi, que el va succeir com a cap de govern. Els resultats d'aquestes eleccions refermen la seva influència i obren les portes a una aliança, més enllà de les municipals, amb el M5E, amb qui el PD va governar en coalició des del 2018 fins a la caiguda al febrer del segon executiu liderat per Conte. Una qüestió gairebé de supervivència per als grillini després de perdre les alcaldies de Roma i Torí, els seus dos bastions.

El centredreta només conserva Trieste

A Torí, el centreesquerra de Stefano Lo Russo es va imposar amb el 59% a Paolo Damilano, un empresari candidat conservador. El centredreta només va poder celebrar la reelecció del seu alcalde a la ciutat de Trieste, on aquest dilluns es van registrar enfrontaments entre policia i manifestants, la majoria estibadors i personal del port, contraris a l'obligació del certificat sanitari per treballar, que va entrar en vigor divendres. La policia va desallotjar les concentracions de centenars de manifestants que protestaven en una de les entrades del port amb canons d'aigua i gasos lacrimògens.

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, va justificar la pèrdua de consens pels atacs de l'esquerra durant la campanya, a qui va acusar d'haver instrumentalitzat els disturbis protagonitzats per antivacunes i neofeixistes. La derrota del centredreta obre una esquerda a l'interior de l'aliança conservadora i posa en qüestió el lideratge de Matteo Salvini, però també és un revés important per a Giorgia Meloni, líder de Germans d'Itàlia, el partit que més creix a Itàlia.

Abans que esclatés la pandèmia, Germans d'Itàlia era el soci menor en la coalició conservadora amb la qual s'havia presentat a les eleccions celebrades el març del 2018, en què va obtenir un 4% dels vots. En només tres anys, Meloni ha multiplicat el consens del seu partit i amenaça amb arrabassar el lideratge a Salvini. El partit va ser l'únic que va decidir no donar suport al govern d'unitat de Mario Draghi i romandre a l'oposició. Una elecció que l'havia disparat en els sondejos el seu líder. No obstant això, la derrota a les municipals italianes podria tornar a obrir la partida a la dreta.

stats