DEBAT A EDIMBURG
Internacional 01/11/2012

Un alt càrrec comunitari creu que la UE no pot fer fora els escocesos

Graham Avery, director general honorari de la Comissió Europea, s'ha manifestat a favor de l'encaix a la UE d'una Escòcia independent. L'argument arriba en un moment d'intens debat a Edimburg.

Ara
2 min
Independentistes escocesos durant una manifestació a Edimburg el 22 de setembre. El referèndum per l'estat propi serà el 2014.

BARCELONAEl primer ministre escocès, Alex Salmond, ha guanyat un aliat en la defensa d'una integració europea de facto si Escòcia és independent. I no és altre que un alt funcionari comunitari expert en l'ampliació de la UE. Graham Avery, director general honorari de la Comissió Europea, ha fet saber al Parlament britànic que "per raons pràctiques i polítiques, no es pot demanar als escocesos que abandonin la UE i demanin una readmissió", ja que aquest poble -de 5 milions d'habitants- "ha estat membre de la UE durant 40 anys i ja ha adquirit els drets per ser ciutadà europeu".

El baló d'oxigen que suposa la resposta que Avery va presentar en el període de consultes obert pel comitè, designat a Westminster per avaluar les conseqüències en política exterior d'una Escòcia independent, arriba en un moment d'hores baixes per a Salmond. La seva vice primera ministra, Nicola Sturgeon, va haver d'admetre la setmana passada que el govern escocès no té cap informe legal específic que pugui demostrar que continuaran sent membres de la UE si s'independitzen.

Salmond havia predicat des del primer dia que un futur estat escocès quedaria "automàticament" integrat. I l'error de no haver encarregat un estudi jurídic concret sobre aquest assumpte li va ocasionar dures crítiques de l'oposició.

El govern britànic, per la seva banda, va reiterar ahir que no ha consultat en cap moment la Comissió Europea sobre les demandes escoceses. L'executiu de Brussel·les, al seu torn, manté que no s'hi pronunciarà fins que no rebi "una petició formal d'un estat membre detallant aquest escenari precís", segons recollia ahir la BBC Scotland.

Arguments pel sí

Per Avery -que va treballar durant anys a la Comissió assessorant el procés d'ampliació de la UE- el cas escocès és molt diferent del dels estats no membres. "La Unió Europea hauria de simplificar el procediment de les negociacions en el cas escocès", unes negociacions "que es podrien dur a terme entre la data del referèndum i el dia previst per declarar la independència", explica l'alt funcionari en el document entregat al comitè parlamentari.

La directora executiva de la campanya Yes Scotland -a favor del sí en el referèndum del 2014- va celebrar ahir els arguments d'Avery. "Els escocesos haurien d'estar convençuts que una Escòcia independent continuarà sent membre de la UE", va dir Blair Jenkins.

Un exemple de democràcia

Graham Avery -que també és assessor del think tank European Policy Centre- no és l'únic que s'ha adreçat al comitè de Westminster que estudia el cas escocès. Des del 18 de juliol, quan aquest equip va fer una crida, desenes de ciutadans, institucions i entitats hi han participat. La política del Parlament britànic és publicar aquests informes i opinions a la web oficial del Parlament.

stats