Carolina del Sud, de ''home sweet home" a territori erm per a Haley

Les enquestes dibuixen una desastrosa derrota de la moderada contra Trump, que insisteix que no tirarà la tovallola

2 min
Nikki Haley  en un míting a Carolina del Sud

BarcelonaFa setmanes que el 24 de febrer està marcat en vermell al calendari de la candidata republicana. Després de perdre contra Donald Trump a les primàries de New Hampshire, Nikki Haley ha enfocat tots els seus esforços en les primàries de Carolina del Sud, l'estat on va ser governadora entre el 2011 i el 2017. Jugar "a casa" l'hauria d'afavorir, però sembla que ho tindrà difícil per dir allò de home sweet home: fa dies que les enquestes situen Trump com el clar guanyador. L'últim sondeig publicat el 20 de febrer per Suffolk University i USA TODAY preveu que el magnat aconsegueixi un 63% dels vots, pel magre 35% de Haley.

Davant uns auguris tan negres, Haley ha virat el seu discurs, que ha passat de dibuixar la votació de Carolina del Sud com una prova de foc per mantenir la seva candidatura dins de les primàries republicanes, a enfocar-ho com un estat més dels que té per davant. Aquest dimarts, en un míting en aquest mateix estat, l'exgovernadora va assegurar que no es retiraria de la cursa electoral fins que "el poble americà tanqui la porta". "Seguiré fent campanya fins que voti l'última persona", va afirmar en un crit de resistència. Com més puja Trump a les enquestes, més s'esforça Haley a mostrar-se com l'última esperança per als moderats dins del partit republicà.

La seva retòrica contra Trump també s'ha tornat més agressiva. Haley ha titllat Trump de "pinxo" i l'ha acusat de "convidar" Rússia a atacar els països de l'OTAN, en referència a les declaracions que va fer l'exmandatari sobre els estats que, a parer seu, no contribueixen prou a l'aliança. Reforçar la seva imatge com a la candidata moderada pot ser una bona jugada a llarg termini: al Superdimarts del 5 de març, dels catorze estats cridats a les urnes, onze ho fan amb primàries obertes, on també poden participar electors moderats i independents.

Però en el cas de Carolina del Sud, jugar aquesta carta no li servirà gaire. Tampoc li servirà haver-ne estat la governadora durant sis anys. Carolina del Sud ja no és el lloc que era quan Haley va deixar el seu despatx el 2017 per convertir-se en l'ambaixadora de Trump a les Nacions Unides. Segons exposa el New York Times, des del 2017 hi ha 372.000 nous residents amb edat de votar. Un 10% de l'electorat, que no ha viscut sota el govern de Haley. Ni tan sols que el seu marit estigui enrolat a l'exèrcit li reporta popularitat entre les famílies de militars. L'enquesta feta per Suffolk University i USA TODAY mostra com Trump s'emporta el suport d'aquest grup amb un 65%. La realitat sociodemogràfica cau pel seu propi pes: Carolina del Sud és un estat de majoria blanca (un 68%) amb un marcat perfil conservador, molt més procliu als discursos incendiaris de l'expresident que no pas a les idees tèbies de la seva exgovernadora.

L'altre punt que li juga en contra és la falta de suport dels votants negres del territori. Haley està intentant aconseguir els vots d'aquells que no van votar a les primàries demòcrates, però sembla que la comunitat afroamericana no sent gaires simpaties cap a ella. El seu discurs descafeïnat sobre el racisme, rebaixant les discriminacions que encara exerceixen les institucions americanes, només fa que s'allunyin.

stats