Canadà
Internacional 14/02/2022

El Canadà desbloqueja el pont que el connecta amb els EUA, però a Ottawa els camioners no cedeixen

La capital segueix aturada per la protesta antigovernamental

Sarah Maslin Nir (The New York Times)
3 min
Els camioners bloquegen l'accés al pont Ambassador, que connecta Detroit i Windsor

OttawaLes forces de l'ordre canadenques van anunciar diumenge la reobertura d'un important pont internacional que els manifestants havien estat bloquejant durant gairebé una setmana. La notícia va fer créixer l'esperança de les indústries que s'havien vist forçades a quasi aturar la seva activitat. Quan van anunciar que el pont Ambassador, que uneix Windsor, a Ontario, amb Detroit, s'havia recuperat després d'una sèrie de detencions al matí, alguns ho van elogiar com una victòria d'un govern que s'ha vist sacsejat per la intransigència d'unes protestes antivacunes que han anat creixent i estenent-se.

Però a la capital del Canadà, Ottawa, centenars de camioners encaren la tercera setmana d'ocupació de l'àrea al voltant de Parliament Hill, animats per una creixent sensació d'impunitat.

Diumenge a última hora, l'alcalde d'Ottawa, Jim Watson, va revelar que s'estava negociant de forma extraoficial amb els líders dels manifestants perquè es retirin dels barris residencials, entre altres mesures. L'alcalde va explicar que les converses van començar fa uns dies, i que l’única concessió que han ofert als camioners és el compromís d’una reunió conjunta. La proposta aconseguiria que els camioners abandonessin una zona residencial, on viuen 15.000 persones, va dir, però no els obliga a marxar del carrer Wellington, on hi ha els edificis legislatius del país. "La meva preocupació és donar un petit respir a la gent que viu en aquestes zones", deia l'alcalde. "No són els polítics ni els camioners els que pateixen, són les persones que viuen en aquestes comunitats".

Els rumors que la tensió podria relaxar-se a la capital arriben després que els manifestants i els seus partidaris passessin el cap de setmana omplint els carrers de festes, fogueres i fins i tot una banyera d'hidromassatge inflable. Grups de manifestants voltaven per les botigues sense mascaretes, violant les normatives locals, i llançaven regals i diners en efectiu als camioners per les finestres dels vehicles. Les minses files d'agents de policia que passejaven pels carrers ocupats pels manifestants semblaven impassibles davant la violació oberta de les lleis, com ara portar gerres de gasoil als camioners que protestaven, cosa que ha estat prohibida.

Un pont estratègic

A Windsor, una ciutat a la vora del riu Detroit, a l’extrem més al sud d'Ontario, la policia va adoptar una postura més assertiva. Des de dissabte al matí, centenars d'agents van fer una maniobra per redirigir els camions i fer retrocedir els manifestants que havien estat bloquejant els accessos al pont Ambassador, la principal ruta comercial internacional entre els Estats Units i el Canadà, durant tota la setmana. El pont va reobrir oficialment diumenge a última hora, segons l'Agència de Serveis Fronterers del Canadà, després de preparar-lo de nou per a la circulació, dos dies després que comencés l'operació per fer retrocedir els manifestants.

L'acció de la policia al pont contrasta amb la resposta dels seus homòlegs a Ottawa, on centenars de camioners han passat els últims 18 dies ocupant els carrers. Pràcticament sense control de la policia, han tallat l'accés als edificis que acullen el Parlament del país, el Tribunal Suprem i fins i tot l'oficina del primer ministre, i els seus tràilers sorollosos suposen una presència inquietant a la ciutat.

En els últims dies semblava que es preparava l'escenari perquè la policia actués i posés fi a l'acampada dels camioners. El primer ministre d'Ontario, Doug Ford, va declarar l'estat d'emergència, i va obrir el camí perquè la policia pogués fer detencions i imposar fortes multes. A més, els camioners van ser amenaçats amb la revocació de les seves llicències. I qualsevol que els ajudés, va advertir Ford, com per exemple, subministrant-los combustible, també podria ser detingut. La setmana passada, i després que un resident presentés una demanda en nom dels seus veïns, un jutge va emetre una ordre cautelar prohibint els constants cops de clàxon que han estat l’element més distintiu de l'ocupació.

El primer ministre, Justin Trudeau, havia insinuat una resposta més contundent després de setmanes de moderació intentant mantenir un equilibri polític poc convincent. Trudeau encapçala un govern minoritari impopular, i la seva reticència semblava un intent d'evitar convertir les protestes en un referèndum sobre el seu lideratge, que només compta amb l'aprovació del 42% dels canadencs, i sobre les polítiques de gestió de la pandèmia que han polaritzat els votants. Des de l'inici de la protesta fins dissabte, la policia havia fet 26 detencions, emès 2.600 multes i obert 140 investigacions criminals, va dir la policia.

Copyright by The New York Times

stats