UNIÓ EUROPEA
Misc 10/07/2019

En campanya per presidir la Comissió

Von der Leyen intenta captar vots tant dels Verds com dels euroescèptics

i
Júlia Manresa
2 min
Ursula von der Leyen saludant ahir el primer ministre  belga, Charles Michel.

Brussel·lesJa té despatx a Brussel·les i un equip a la seva disposició, però encara no és oficialment presidenta de la Comissió Europea. La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, va ser l’escollida pels caps d’estat i de govern (obviant la voluntat de l’Eurocambra) per rellevar Jean-Claude Juncker, però el seu nomenament ha de ser ratificat per la majoria absoluta de l’Eurocambra la setmana que ve. Per això Von der Leyen ha concertat trobades amb la majoria dels grups, ja que es vol assegurar que no és la primera candidata a presidir la Comissió que no obté l’aprovació del Parlament Europeu.

Ràpidament, després de ser escollida pel Consell, Von der Leyen es va reunir amb el grup de la seva família política, el Partit Popular Europeu, que en realitat també apostava pel seu candidat oficial, Manfred Weber, i que no es va estalviar les crítiques al nomenament. Tot i això, la ministra alemanya sap que compta amb el suport d’aquest grup i el dels liberals d’Emmanuel Macron.

Dilluns la candidata es va reunir amb els Verds, però sense èxit: la seva copresidenta, Ska Keller, va sortir de la trobada assegurant que “no tenia cap motiu per votar-hi a favor”. Ahir es va trobar amb els Conservadors i Reformistes Europeus, el grup euroescèptic, que no van concretar si finalment donaran el seu vot a l’alemanya: “Hi ha àrees clares d’acord, però no totes. El fet que no sigui una candidata oficial no és un problema per a nosaltres, és més important el programa. Continuarem reflexionant sobre la decisió abans de la votació”, va comunicar l’eurodiputat polonès Ryszard Legutko.

Els socialistes, la incògnita

Von der Leyen no té, doncs, la porta tancada al sí del grup on hi ha els ultres polonesos i Vox. Però la principal incògnita són els socialistes, que després d’haver perdut l’opció de Frans Timmermans en les negociacions estan més ressentits que la resta de grups. Fonts socialistes descarten que espanyols i portuguesos votin en contra perquè els dos països van ser negociadors, però els alemanys són dubte.

Per això la candidata es reuneix avui amb els socialistes primer i després amb els liberals i els Verds una altra vegada. També amb el president de l’Eurocambra, l’italià David Sassoli, i els presidents de tots els grups, en una reunió en què es podria ajornar un dia la votació. Fins i tot podria ajornar-se fins al setembre si l’aval dels eurodiputats no queda garantit.

Una altra de les conseqüències de la derrota de l’opció Timmermans és que Josep Borrell ha sigut escollit nou alt representant. Així, l’exministre espanyol va començar ahir la seva pròpia ronda de contactes amb una reunió amb Sassoli i Von der Leyen. Avui es troba amb Juncker, amb la comissària Margrethe Vestager i amb la secretària d’Acció Exterior, Helga Schmid.

stats