Internacional 25/10/2019

Més de 40.000 evacuats pels incendis a Califòrnia

Dos focs descontrolats cremen al nord de l'estat i al voltant de Los Angeles

Ara
2 min
L'incendi Kincade devora unes instal·lacions vinícoles prop de la localitat de Geyserville, al comtat de Sonoma.

BarcelonaCalifòrnia es va llevar ahir dijous envoltada per les flames, i els focs continuaven aquest divendres encara sense control. Un primer incendi declarat al comtat de Sonoma, al nord de l'estat, ja va provocar una primera evacuació d'unes 2.000 persones als voltants de la petita localitat de Geyserville, famosa per les seves vinyes, i cremava dotzenes de cases i altres estructures. Hores més tard, un segon foc descontrolat amenaçava el barri residencial de Santa Clarita, situat a la perifèria de Los Angeles, més de 700 km al sud. Aquest segon focus ha obligat les autoritats a desplaçar fins a 40.000 residents fora de casa seva.

Encara que les causes exactes encara no han estat confirmades per les autoritats, el foc de Sonoma, anomenat Kincade, s'hauria iniciat en la mateixa zona on, dimecres a la nit, s'havia espatllat una torre d'alt voltatge. Segons informa Reuters, inspeccions del personal de la companyia Pacific Gas and Electric Co (PG&E), propietària de la torre, haurien detectat les restes d'un jersei esquinçat dins de l'estructura.

L'incendi es produeix en una setmana en què les autoritats estatals i els experts ja havien alertat de l'alt risc d'incendis. Amb temperatures de fins a 35 graus i una humitat molt baixa, sumades a intenses cotes de vent, el còctel era potencialment devastador. Precisament, PG&E havia emprés talls preventius d'electricitat a la zona el mateix dimecres, en un intent de reduir la perillositat, però havia deixat encesa la torre de Geyserville perquè l'havia declarat prou segura.

Aquest dijous el Kincade ja havia cremat unes 4.000 hectàrees de superfície vinícola, mentre que el foc de Santa Clarita, batejat amb el nom de Tick, ja n'hauria cremat unes 2.000. La perillositat d'aquest foc radica en el fet que Santa Clarita està situada entre dos parcs nacionals molt boscosos al nord de Los Angeles.

Malgrat tot, les autoritats californianes es mostren esperançades de cara a una disminució del vent aquest divendres, la qual cosa facilitaria la feina dels bombers. En aquest sentit, PG&E ha informat que s'ha retornat l'electricitat a 178.000 dels usuaris que duien dos dies sense llum.

Un incendi semblant a la mateixa zona vinícola de Califòrnia l'octubre del 2017 va provocar la mort de 22 persones.

stats