Els escàndols de Boris Johnson
Internacional 23/05/2022

Els brindis del 'premier': imatges inèdites de Johnson en el cas Partygate

La difusió d'aquestes fotos qüestiona la seva versió segons la qual mai es van violar les regles anticovid a Downing Street

2 min
Una imatge de Boris Johnson durant un bridis per acomiadar el seu director de comunicacions el novembre del 2020

LondresL'escàndol del Partygate continua perseguint Boris Johnson. La cadena de televisió ITV News ha publicat aquest dilluns a la tarda quatre imatges, fins ara inèdites, en què es veu el primer ministre britànic alçant una copa i fent un brindis amb una beguda carbonatada durant una de les festes celebrades a Downing Street en ple confinament. ITV assegura que es tracta d'instantànies del 13 de novembre del 2020, durant la celebració del comiat del seu director de comunicacions, Lee Cain. La successió de fotos projecta una vegada més una ombra de dubte sobre les paraules de Johnson al Parlament, i per les qual està sota investigació.

Johnson havia assegurat en tot moment que mai es van trencar les regles a la seva oficina i que ell mateix, en tot cas, no n'estava al cas. Les fotos d'avui, per contra, mostren fins a vuit persones en una mateixa habitació just quan només es permetien les reunions de dues de bombolles diferents. A més, les fotos qüestionen la sorprenent decisió de la policia metropolitana de Londres de no sancionar Johnson amb més multes que la que ja li va imposar a mitjans d'abril, però per una celebració del juny anterior.

Scotland Yard va anunciar la setmana passada que tancava la investigació sobre el Partygate i que no sancionava més el premier. Però les noves proves no deixen dubtes: si no es van trencar les normes, poc va faltar. Si no era una festa, era una reunió social regada amb begudes carbonatades i alcohol, perquè a la taula hi ha dues ampolles de xampany, quatre ampolles de vi i una de ginebra mig buida. També hi ha menjar.

Una altra de les imatges de Johnson celebrant el comiat del seu director de comunicacions, el 13 de novembre del 2020

La difusió de les imatges té lloc quan els pròxims dies està previst que es faci públic l'informe de la funcionària Sue Gray sobre les reunions celebrades a Downing Street en l'època dels confinaments. Es creu que l'informe, a diferència del que és habitual, conté moltes imatges, o almenys una part important de les 510 que va examinar Scotland Yard. Les que ha publicat ITV podrien prevenir d'una filtració de l'anàlisi de la funcionària.

Si a mitjans de la setmana passada l'exculpació per part de la policia del primer ministre semblava que posava punt final a una crisi que es va obrir a finals de novembre del 2021, el paper de Johnson en tot l'afer ha tornat a quedar qüestionat doblement les últimes hores. No només per les noves imatges, sinó també arran del que publicava aquest cap de setmana la premsa britànica en relació amb una trobada entre el premier i Sue Gray. Inicialment, Downing Street i altres ministres del govern havien assegurat que la reunió s'havia programat a instàncies de la funcionària. Però altres informacions periodístiques posteriors han obligat finalment el portaveu del premier a rectificar i a admetre que havia sigut motivada per una petició de l'oficina del primer ministre. No n'ha transcendit res, del contingut de la conversa. I, de fet, Downing Street ha rebutjat difondre cap nota de les registrades durant l'entrevista entre Gray i Johnson.

stats