El Brexit del mai acabar: la UE activa la via legal contra el Regne Unit per incomplir els controls duaners

Johnson ha allargat unilateralment el "període de gràcia" sense controls aranzelaris al mar d'Irlanda

2 min
Frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord

Brussel·lesSemblava que sí, però el Brexit no es va acabar la nit de Nadal. El Regne Unit ha sigut fins ara incapaç de posar en marxa els controls duaners al mar d'Irlanda als quals es va comprometre quan va signar l'acord de retirada de la Unió Europea. A més, ha alterat unilateralment l'acord del protocol d'Irlanda per donar-se més temps, cosa que, segons la Unió Europea, vulnera el pacte (que té estatus d'acord internacional) i també el compromís d'actuar de bona fe. Per això, la Comissió Europea ha activat aquest dilluns la via legal contra el Regne Unit amb l'obertura d'un procés d'infracció.

Que seria extremadament complicat posar en marxa el protocol d'Irlanda no és cap sorpresa. Per evitar una frontera física entre Irlanda i Irlanda del Nord –i les importants conseqüències polítiques i socials que això tindria– es va acordar establir controls duaners marítims per als béns que entren des de la Gran Bretanya fins a Irlanda del Nord, perquè amb el Brexit el Regne Unit va quedar fora del mercat únic i la unió duanera mentre s'acceptava que Irlanda del Nord s'hi mantingués, però posar en pràctica aquesta enrevessada solució ha sigut més complicat del que Boris Johnson s'esperava.

A principis d'any, tant Londres com el Regne Unit van accedir a la flexibilitat, vistes les circumstàncies, i van permetre que els controls no entressin en vigor fins a l'1 d'abril. Però els mateixos treballadors dels ports i també l'Associació de Ports britànica han anat enviant missatges d'alarma les últimes setmanes perquè consideren que ni les instal·lacions ni els mateixos empleats estan preparats. Ara, en un context a més enverinat pels incompliments de la farmacèutica anglosueca AstraZeneca d'entregar vacunes a la UE mentre compleix els seus terminis al Regne Unit, fons comunitàries critiquen que Johnson hagi actuat unilateralment i sense atendre les reclamacions de Brussel·les que, vistes les intencions del Regne Unit anunciades el 3 de març, havia demanat "respostes" per la via d'un full de ruta sobre el calendari amb què Londres preveia complir l'acord que "mai ha arribat".

Per això, la Comissió Europea ha enviat aquesta mateixa tarda una carta de notificació de l'obertura del procediment d'infracció al govern del Regne Unit, que ara tindrà un mes per respondre-hi. Després la Comissió pot decidir anar més enllà si la resposta britànica no és satisfactòria. Aquesta mena de processos d'infracció són llargs fins que no arriben als tribunals i, eventualment, poden acabar amb una sanció en cas que el jutge decidís que la Unió té raó i el Regne Unit encara no hi hagués posat remei.

A més, el vicepresident de la Comissió Europea a càrrec de les converses amb els britànics, Maros Sefcovic, ha enviat una carta al seu homòleg britànic en les negociacions, David Frost, en què demana al govern de Johnson que rectifiqui. "Les decisions unilaterals i les violacions del dret internacional per part del Regne Unit soscaven la confiança mútua. El Regne Unit ha d'aplicar adequadament l'acord si volem assolir els nostres objectius", diu Sefcovic en un comunicat en què, al mateix temps, expressa poder resoldre el conflicte per la via del diàleg sense arribar als tribunals. "El Regne Unit no s'hauria de sorprendre", han dit fonts europees després de recordar que no ha respost les reclamacions de Brussel·les.

stats