Borrell: "Les sancions a Rússia tenen un cost, els preus pujaran i ho pagaran els consumidors"

El cap de la diplomàcia europea avisa que cal reduir el més ràpid possible la dependència europea del gas i el petroli russos

3 min
L'alt representant europeu per a afers estrangers, Josep Borrell, aquest dilluns a Brussel·les

Les dures sancions que Occident està imposant a Rússia davant la guerra que ha encetat a Ucraïna tindran un preu també per als ciutadans, en particular per als europeus. Es tracta de "realisme", ha dit el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que ha sigut clar i cru en la seva advertència: "Les sancions tenen un cost i és millor que ho expliquem a l'opinió pública". Fins ara Occident, amb la UE al capdavant, ha aprovat un seguit de represàlies econòmiques que inevitablement repercutiran negativament a Europa, però el temor se centra en les que arribaran quan el conflicte es traslladi encara amb més força als recursos energètics perquè la Unió és fortament dependent del gas i el petroli russos.

"L'energia no quedarà fora d'aquest conflicte, hem de rebaixar la dependència del petroli i el gas russos el més aviat possible, és una política existencial", ha avisat l'exministre espanyol en una dura compareixença després de reunir-se amb els ministres de Defensa de la UE en què ha assegurat que Europa es troba en un moment decisiu de canvi pel que fa a les seves relacions amb Rússia. "Els preus pujaran i els pagaran els consumidors, però hem d'estar preparats. No cregueu que podem fer tot el que hem de fer sense conseqüències, mireu les conseqüències que estan pagant els ucraïnesos", ha advertit el cap de la diplomàcia comunitària.

Aquesta dependència del gas rus té Europa lligada de mans i peus a l'hora de relacionar-se amb Rússia: "Paguem una factura molt alta a Putin en gas i petroli i els diners s'estan fent servir per finançar aquesta agressió brutal", ha lamentat Borrell. Per això, tot i que la mesura no s'exclou, encara no s'ha deixat de comprar gas a Moscou. Brussel·les insisteix que totes les opcions estan sobre la taula, però per ara no s'ha atrevit a prémer aquest botó.

Amb aquest objectiu s'han reunit de fet també aquest dilluns d'emergència els ministres d'Energia de la Unió Europea. Abans que Putin comencés l'atac a Ucraïna, la Unió Europea ja va començar a buscar alternatives al subministrament rus, a través de contactes amb Qatar, els Estats Units, l'Azerbaidjan o Austràlia. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha repetit després diverses vegades que aquest hivern està "assegurat", però Brussel·les admet que és urgent trobar alternatives, accelerar la transició verda i caminar cap a un augment de l'autosuficiència europea.

Espanya és un dels països europeus que més han insistit en aquesta línia perquè l'augment del preu del gas és una de les principals causes de la pujada del preu de la llum que l'Estat ha patit amb especial intensitat. Per això, en la seva arribada a la reunió de ministres del ram, la vicepresidenta del govern espanyol Teresa Ribera ha reconegut que, si bé "no podem prescindir del gas rus d'un dia per l'altre", Europa pot "diversificar" la seva dependència energètica de cara a la pròxima tardor. Brussel·les havia de presentar una proposta sobre el mercat elèctric i del gas aquesta setmana que s'està ajornant justament perquè s'intenta abordar aquesta qüestió. També Espanya va proposar una compra conjunta de gas i la creació d'una reserva estratègica per situacions com aquesta, opcions que Brussel·les no veia clares però que han anat guanyant pes a mesura que s'agreujava la situació.

L'energia s'ha convertit en un element central del conflicte i una altra prova és que els ministres d'Energia també han debatut aquest dilluns l'acceleració de la integració d'Ucraïna a la xarxa elèctrica europea, una sincronització que s'estendrà a Moldàvia també, un dels països que preocupen més davant la possibilitat que Putin vulgui anar més enllà d'Ucraïna. "Seria enormement important per reforçar la resistència d'aquests països", han dit fonts europees.

Venda i subministrament d'armes a Ucraïna

En la resta de fronts, però, Europa sí que ha anat gairebé tan enllà com podria. La Unió Europea ha acordat per primera vegada finançar armes amb 500 milions d'euros que se subministraran a Ucraïna per vies que Borrell no ha volgut detallar: "Estem en guerra, estic segur que Putin estaria molt content de saber aquests detalls", ha respost el cap de la diplomàcia europea quan li han preguntat de quina manera la Unió faria arribar els recursos militars a l'exèrcit del país que resisteix la invasió russa des de fa quatre dies. Per tot plegat, Borrell ha volgut posar en valor la unitat i contundència d'una Unió Europea que ha anat apujant el to i prenent el lideratge del bloc occidental a l'hora de prendre mesures contra Putin. "No només es tracta de defensar Ucraïna, es tracta de la nostra seguretat i de l'estabilitat de l'ordre internacional", ha dit Borrell quan ha repetit que és important pagar ara el cost de les sancions contra Putin per no haver de pagar un cost encara més elevat en un futur.

stats