Boris Johnson, en almenys dues festes més investigades per la policia

El 'premier' va assitir a la celebració de la caiguda en desgràcia del seu assessor personal, Dominic Cummings, fet que fins ara havia negat

3 min
Un instant de la compareixença ahir de Boris Johnson davant del Parlament.

LondresBoris Johnson va participar el 13 de novembre del 2020 en una altra de les festes del Partygate, en aquest cas per celebrar la caiguda en desgràcia de qui fins aleshores havia sigut el seu principal assessor, Dominic Cummings. La trobada va tenir lloc al seu apartament personal, situat al número 11 de Downing Street. Fins ara només s'havia informat que l'havia organitzat la seva dona, Carrie Symonds, però no que Johnson hi assistís. El Daily Telegraph, però, suggereix en la seva edició impresa d'aquest dimecres tot el contrari. "El primer ministre va ser vist dirigint-se al seu pis el 13 de novembre del 2020", s'hi pot llegir. Downing Street no ha negat la informació.

Aquesta és una de les noves acusacions contra el premier que la premsa britànica ha destapat en les últimes hores, i potencialment pot ser molt explosiva per a Johnson. El mes de desembre va negar al Parlament que s'hagués celebrat la festa i que enlloc de Downing Street s'haguessin saltat mai les regles dictades durant els diferents confinaments. Si es demostra que un ministre del govern, o el primer ministre, ha mentit expressament a la Cambra dels Comuns, hauria de dimitir, d'acord amb la tradició política britànica.

Preguntat reiteradament sobre aquesta reunió del 13 de novembre del 2020 dilluns, en el debat que va seguir a la publicació de l'informe elaborat per l'alta funcionària Sue Gray sobre els escàndols, Johnson va preferir no dir res, al·legant que la qüestió estava sota investigació policial.

L'altra nova potencial il·legalitat comesa per Boris Johnson la publica The Guardian, també aquest dimecres en l'edició impresa, on assegura que el premier va participar en una celebració de comiat, "regada amb Prosecco", en homenatge a dues secretàries del número 10 que abandonaven la feina. La festa va tenir lloc el 14 de gener del 2021, durant l'estricte confinament posterior a Nadal, en uns moments en què les reunions de més de dues persones estaven prohibides.

Els dos esdeveniments dels quals informen el Telegraph i el Guardian estan ara sota investigació policial. Juntament amb la famosa festa del 20 de maig del 2020, convocada pel secretari privat de Johnson amb l'eslògan "Porteu la vostra pròpia beguda", i amb la de l'aniversari del 19 de juny del 2020, amb pastís a la sala de reunions del govern, Scotland Yard investiga ja almenys quatre celebracions en què Johnson va participar i que podrien constituir una violació de les normes contra la pandèmia.

L'informe de Sue Gray sobre les irregularitats a Downing Street va revelar diversos esdeveniments que no s'havien conegut fins ara, inclosa l'esmentada celebració del 14 de gener de 2021, i també una altra, en aquest cas el 18 de juny del 2020.

Sí que es coneixien, però, detalls esparsos del que va passar el 13 de novembre del 2020, la reunió que va tenir lloc a l'apartament personal del primer ministre. El Mail on Sunday va revelar diumenge passat que a la festa, organitzada per Carrie Symonds, es va poder sentir la famosa cançó d'Abba The winner takes it all (el guanyador s'ho emporta tot). Aleshores, els guanyadors havien sigut Johnson i Symonds, que s'havien desfet de Cummings. La premsa britànica ha informat àmpliament sobre la gran enemistat entre l'assessor i la dona de Johnson, que va acabar amb la sortida de Cummings de Downing Street.

Sessió en línia de Cummings

Però Cummings és molt mal enemic, com ho demostra el fet que moltes de les informacions que la premsa ha publicat sobre les festes de Johnson han sorgit de la seva mà o per indicació seva. Coincidint pràcticament en el temps amb la publicació de les noves revelacions del Telegraph i el Guardian, l'exassessor va oferir ahir dimarts a la nit una sessió de preguntes i respostes en línia a tots els subscriptors del seu blog, que paguen deu lliures mensuals.

Cummings va afirmar que hi ha fotografies de la reunió de la festa a l'apartament personal de Johnson a Downing Street. A més, també va assegurar que el primer ministre no diu la veritat ni en relació amb els fets que s'investiguen ni en relació amb res. De fet, al seu blog s'hi poden llegir afirmacions extremadament dures sobre el premier : "La gent també subestima fins a quin punt [Johnson] menteix literalment a tothom, literalment tot el dia, fins i tot a Carrie i sobre Carrie. Mentider ni tan sols el descriu bé: viu dins d'una boira d'invenció i creu el que ha de creure en tot moment. Menteix sobre les festes i creu que no ha fet res de dolent. Això no té sentit llevat que l'hagis observat amb atenció a ell o a uns sociòpates similars".

stats