França

Els bombers declaren incontrolables els dos incendis que cremen des de fa una setmana a Bordeus

França pateix els pitjors focs dels últims 30 anys coincidint amb l'onada de calor

2 min
Una foto del l Servei Departamental de Bombers i Salvament de Gironda mostra als bombers lluitant contra un incendi forestal a Landiras, França, el  2022

ParísFrança viu els pitjors incendis dels últims 30 anys al sud-oest del país. La virulència del foc i les condicions climàtiques poc favorables –amb temperatures molt elevades i fort vent canviant– fan que els bombers no puguin controlar els dos focs que cremen des de fa una setmana a La Gironde (Nova Aquitània), un a la conca d'Arcachon, als peus de la turística Duna de Pilat, i l'altre a Landiras, a uns 40 quilòmetres al sud de la ciutat de Bordeus.

Els dos focs, molt propers, continuen avançant sense control, coincidint amb una onada de calor històrica. El balanç provisional dels dos focs és de gairebé 20.000 hectàrees cremades, sobretot pineda, i 37.000 persones evacuades. "No us amago que aquest balanç serà pitjor en les properes hores", afirmava dilluns la prefecta de La Gironde, Fabienne Buccio.

Els gairebé 2.000 bombers desplegats a la zona no donen l'abast. Segons un dels seus responsable, el foc d'Arcachon és totalment incontrolable i en alguns moments les flames han arribat a tenir 100 metres d'alçada i el front un quilòmetre de llargada. La zona cremada és una pineda amb arbres que tenen molta resina i amb matolls molt secs, dos elements que faciliten que el foc s'estengui amb rapidesa. En les últimes hores els bombers ha intentat fer tallafocs i fins i tot incendis controlats dels matolls secs per evitar l'avanç de les flames.

Fugida de turistes

El foc i la gran columna de fum són visible des de les platges, algunes de les quals han estat evacuades, i les flames han arrasat cinc càmpings de la zona, molt turística, un restaurant i dues vivendes. Les autoritats també han prohibit l'accés a la Duna del Pilat. Molts turistes han optat per marxar. Al zoo d'Arcachon almenys una desena d'animals han mort per la forta calor i "l'estrès".

Segons les primeres investigacions, l'incendi d'Arcachon no ha estat intencionat però el que crema a Landiras, al sud de Bordeus, sí. Hi ha un home detingut acusat d'haver provocat el foc deliberadament. L'incendi de Landiras és més important que el d'Arcachon –ha cremat més de 12.000 hectàrees i almenys tres habitatges–. "L'única manera d'aturar definitivament els focs és amb un canvi de les condicions meteorològiques", reconeixia un bomber a France Info.

Onada de calor

França va viure aquest dilluns el dia més calorós de la història des que existeixen aparells per mesurar la temperatura. On van pujar més els termòmetres és precisament als departaments de la costa atlàntica. Al nord del país, a la Bretanya, on els francesos que prefereixen temperatures fresques a l'estiu acostumen a buscar refugi, es va arribar gairebé als 40ºC (quatre graus més que en l'anterior rècord, l'any 1942), i a Nantes el termòmetre es va enfilar fins als 42ºC.

Aquest dimecres les temperatures han baixat lleugerament a la costa atlàntica –també a la zona dels incendis– però la calor s'ha desplaçat a altres zones de França, sobretot al centre i a l'est. A París avui s'arribarà als 40ºC.

stats