Internacional 16/05/2022

Biden torna a enviar soldats a Somàlia per lluitar contra Al-Shabaab

Els EUA reverteixen una decisió de retirada de Trump i actualitzen l’estratègia en la lluita antiterrorista global

2 min
Les restes d'un dels vehicles utilitzats als atacs simultanis d'Al Shabab a Mogadiscio aquest divendres

WashingtonEl president nord-americà, Joe Biden, ha autoritzat reinstaurar la presència permanent de soldats dels Estats Units a Somàlia, en una ordre que reverteix una decisió de Donald Trump i que té com a objectiu millorar la lluita contra Al-Shabaab, principal filial d'Al-Qaida i la més "gran, rica i mortífera" segons els EUA. Fa mesos que el Pentàgon avisava que les retirades de tropes en països clau no estava ajudant gens en la lluita antiterrorista. A les acaballes del seu mandat, Trump i la seva política de deslligar-se de conflictes globals van retirar la presència de tropes nord-americanes al país africà per convertir-la en una estada rotatòria, amb batallons d'entrenament que només s'hi quedaven un parell de mesos.

Mesos després vindria la sortida caòtica de l'Afganistan, ja sota el govern Biden, que no va fer altra cosa que empitjorar la capacitat nord-americana en aquest àmbit. "Ha creat nous reptes i riscos per a les nostres tropes", confessava al març el cap militar nord-americà al continent africà, el general Stephen Townsend. "No és efectiu", concloïa, i afegia que la capacitat antiterrorista dels EUA és més aviat "limitada".

A l'Àfrica, en concret, el pla trumpista no ha servit per a res més que per ampliar el poder d'Al-Shabaab a la regió, que, segons els càlculs de la intel·ligència nord-americana, compta amb entre 5.000 i 10.000 efectius. "Des de llavors, desafortunadament Al-Shabaab només s'ha fet més fort, ha incrementat el ritme dels seus atacs, fins i tot contra personal nord-americà", han confessat des de la Casa Blanca.

Segons el The New York Times, Biden també ha donat llum verda per declarar objectiu permanent i blanc dels atacs nord-americans una dotzena de líders del grup terrorista, un gir en una estratègia a Somàlia que durant els primers compassos del govern de l'actual president s'havia dedicat més a tasques defensives que atacants. La idea és contrarestar una de les principals pors dels militars nord-americans: que Al-Shabaab s'aprofiti de la inestabilitat a Somàlia per enfortir-se encara més, i per això Biden ha fet cas de la petició del Pentàgon per restablir la presència permanent de soldats. Serà un contingent més petit que anteriorment, només 500 soldats, que "permetran una lluita més efectiva contra Al-Shabaab", segons han dit des del govern Biden.

No canvia el propòsit, però sí la intensitat de la implicació nord-americana en la lluita antiterrorista, actualitzant una estratègia que havia quedat reduïda a atacs puntuals contra objectius concrets. El retorn de tropes servirà per "alinear els esforços globals antiterroristes allà on l'amenaça és més seriosa" a escala global però també contra interessos dels EUA, segons la Casa Blanca. Reduir la influència d'Al-Shabaab i la seva presència a Somàlia "ha d'estar entre les principals prioritats" d'aquesta lluita antiterrorista, en un moment en què Somàlia està passant moments d'inestabilitat política de la qual es pot aprofitar.

stats