Estats Units
Internacional 28/09/2022

Biden mobilitzarà 8.000 milions de dòlars per acabar amb la fam als Estats Units

Un lapsus de Biden, que busca entre el públic una congressita que va morir a l'agost, torna a desfermar el debat sobre la seva salut

ARA
2 min
El president dels EUA, Joe Biden, en l'acte sobre Fam, Nutrició i Salut a la Casa Blanca.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres una inversió de 8.000 milions de dòlars fins al 2030 per acabar amb la inseguretat alimentària al seu país, que afecta 34 milions de persones, entre les quals cinc milions de nens. Això inclou no només fam, sinó totes les formes de malnutrició, incloent-hi l'obesitat, que afecta també moltes criatures. En una conferència celebrada a la Casa Blanca sobre fam, nutrició i sanitat, la primera des del 1969, Biden ha cridat a fer servir "tots els avenços tecnològics" assolits des de llavors per "fer dels Estats Units una nació més forta i saludable".

Durant l'acte de presentació del programa, Biden ha protagonitzat una relliscada que ha tornat a desfermar el debat a les xarxes sobre les seves capacitats mentals als 79 anys. En el seu discurs, Biden ha volgut agrair la participació en la iniciativa d'una congressista republicana, Jackie Walorski, que va morir a l'agost en un accident de cotxe. "Jackie, ets aquí? On és la Jackie?", ha dit, buscant-la amb la mirada entre el públic. Quan la congressista va morir a l'agost, Biden i la seva dona van emetre un comunicat amb les seves condolences. Poc després de l'acte, la portaveu de la Casa Blanca ha volgut esquivar les preguntes dels periodistes sobre el lapsus de Biden i s'ha limitat a dir que "l'acte era el més important" i que el president "la tenia molt present [la congressista] i aviat veurà la seva família per homenatjar-la".

Segons dades del departament d'Agricultura, el 10,2 % de les llars dels Estats Units van patir inseguretat alimentària en algun moment al llarg del 2021, un percentatge similar al del 2020. I a les cases amb fills menors de 18 anys aquesta xifra es va elevar al 12,5%, encara que en alguns casos només els adults es van veure afectats. L'estratègia presidencial per reduir aquestes dades s'assenta en tres pilars: facilitar l'accés dels ciutadans a menjar que mantingui les famílies sanes, oferir la informació necessària per poder triar dietes saludables i impulsar l'exercici físic. L'estat més afectat és Mississipí, on una de cada sis persones, incloent-hi un de cada cinc nens, passen gana, segons dades de l'organització Feeding America recollides per Efe.

"La bona notícia és que ja hem creat una bona base [per revertir aquestes situacions]", ha apuntat Biden durant l'acte de presentació del programa, que ha comptat amb la presència del xef espanyol José Andrés, a més de diversos senadors, representants d'ONG i agències estatals dedicades a aquesta tasca. Els 8.000 milions compromesos per Biden es mobilitzaran entre fons públics i privats, i d'aquests, almenys 2.500 s'invertiran en empreses emergents que ofereixen solucions innovadores contra la fam i la inseguretat alimentària i uns 4.000 es destinaran a millorar l'accés a menjar nutritiu i a promoure opcions saludables.

stats