Biden encarrega investigar el vincle entre la crisi climàtica i els tornados mortals d'aquest cap de setmana

Almenys 74 morts a l'estat de Kentucky, el més afectat pel desastre

3 min
Runes de la fàbrica d'espelmes de Mayfield, a Kentucky, on van morir diversos treballadors en caure l'edifici a causa d'un tornado l'11 de desembre de 2021.

BarcelonaMilers de persones seguien sense llum aquest dilluns a Kentucky mentre les autoritats nord-americanes, federals i estatals, anaven fent el recompte dels danys. Fins a quatre tornados van afectar aquest estat del centre-est del país entre divendres a la tarda i dissabte al matí. El balanç de morts a l'estat de Kentucky és ja de 74 persones, segons el governador de l'estat. Sis persones més van morir en una fàbrica d'Amazon a Illinois, quatre més van morir a Tennessee, dues a Arkansas i dues més a Missouri.

Els propietaris d'una fàbrica d'espelmes a Kentucky on s'havien comptat en un principi fins a 70 morts, finalment van rebaixar la xifra i dilluns parlaven de 8 treballadors que s'havia confirmat que eren morts i 8 més desapareguts. En aquesta fàbrica de Mayfield, una petita localitat de 10.000 habitants al sud-oest de l'estat, s'hi van poder rescatar 40 treballadors atrapats, dels 110 que es creu que eren a dins quan un tornado la va destruir completament. Kyanna Parsons-Perez és una de les treballadores que van aconseguir sobreviure, després d'emetre una crida de socors a través de Facebook Live quan estava atrapada sota prop de dos metres de runa. "Tenia els peus totalment encallats", explicava aquest cap de setmana a la CNN, i admetia que físicament estava bé però emocionalment no. "Aquí hem tingut moltes tempestes, i pensàvem que seria una més, que estàvem segurs a dins de l'edifici, però de sobte les orelles em van començar a xiular i tot l'edifici es va començar a moure. I llavors bum, tot es va enfonsar", relatava.

El governador de l'estat, Andy Beshear, assegurava que han sigut els tornados més destructius de tota la història de Kentucky. Més de mil edificis han quedat totalment destruïts. "No han arrencat les teulades, que és el que havíem vist en el passat. Han fet explotar les cases completament. La gent, els animals, tot desaparegut", explicava.

Un tornado de primavera en ple desembre

El president dels Estats Units, Joe Biden, ja ha anunciat que demanarà a l'Agència de Protecció Mediambiental que avaluï el paper que hi pot haver jugat l'emergència climàtica. "Dels tres factors principals que es necessiten per generar tornados, un sí que està vinculat amb el canvi climàtic, que és la presència d'aire calent i humit", inusual en un mes de desembre, explica a l'ARA Brenda Ekwurzel, directora de Ciència Climàtica de la Union of Concerned Scientists, ONG formada per científics nord-americans. Si bé l'augment i la intensificació d'huracans i inundacions tenen una vinculació clara amb l'escalfament global, "cal encara molt més recerca sobre els tornados", assegura Ekwurzel.

El que sí que han constatat ja els científics nord-americans, diu, és una "tendència de canvi" en els indrets i les estacions en què apareixen. Esdeveniments com el d'aquest cap de setmana eren fins ara habituals de la primavera i l'estiu, però "aquest desembre ha estat extraordinàriament suau als Estats Units", cosa que ha deixat més aire calent i humit en l'ambient. Alhora, s'ha constatat una tendència a registrar cada cop més tornados i més intensos "més a l'est del riu Mississipí", lluny de les zones habituals, com Kansas o Oklahoma. "Això els fa més perillosos, perquè arriben a llocs on la infraestructura no estava preparada, com sí que ho està a Kansas, per exemple", assenyala la científica.

"Hem d'aprendre'n, d'aquest episodi, ja que estem veient esdeveniments cada cop més forts. Un dels nostres objectius és estudiar com podem reduir l'impacte d'aquest tipus de fenòmens", admetia la responsable de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (FEMA, per les sigles en anglès), Deanne Criswell. Biden també va activar diumenge la declaració de desastre federal en aquest estat i la FEMA ja hi ha enviat equips per obrir albergs i proveir fins a 30.000 àpats i 45.000 litres d'aigua a les persones damnificades.

Kentucky és l'estat més afectat, amb la major part del balanç total de morts, però no és pas l'únic. Segons el Centre de Predicció de Tempestes, una cinquantena de tornados van tocar terra entre divendres i dissabte en un total de vuit estats nord-americans, entre els quals Missouri, Tennessee, Illinois i Arkansas. "Aquests grups de tornados que venen tots junts són cada cop més freqüents i també perillosos en l'escala d'intensitat", explica Ekwurzel. Més de 300 efectius de la Guàrdia Nacional s'han desplegat a les zones afectades.

Un exemple de la duresa de la situació és Dowson Springs, una petita localitat a l'oest de Kentucky, que ha quedat destruïda en un 75% i bona part dels seus 3.000 habitants han perdut la casa. Almenys 13 persones hi han mort i unes 100 segueixen desaparegudes, tot i que es confia que siguin veïns que van aconseguir fugir i encara no han establert contacte.

stats