Biden diu que la valentia dels ucraïnesos és comparable a "un Tiananmen al quadrat"

Els EUA matisen que no tenen cap intenció d'utilitzar armes químiques

3 min
El president nord-americà Joe Biden (a la dreta) menja una pizza mentre es reuneix amb els membres del servei de la 82a Divisió Aerotransportada, que contribueixen juntament amb els aliats polonesos a la dissuasió al flanc oriental d'Allianceøs, a la ciutat de Rzeszow, al sud-est de Polònia, a uns 100 quilòmetres. (62 milles) de la frontera amb Ucraïna, el 25 de març de 2022.

WashingtonUn cop acabada la part diplomàtica i política de la seva gira europea, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest divendres a Polònia per presentar-se com el líder d'una aliança que, a banda de centrar-se en fer front a l'amenaça militar russa, té molt present el patiment civil i està compromès amb les necessitats humanitàries del conflicte a Ucraïna. Biden, de fet, s'ha mostrat "decebut" per no poder entrar en territori ucraïnès i veure "de primera mà" la situació dels desplaçats per una guerra oberta des de fa més d'un mes. La raó: un tema de seguretat, que ha acceptat gairebé resignat.

El lloc més a prop d'Ucraïna on ha estat és la ciutat de Rzeszów, a un centenar de quilòmetres de la frontera, on s'ha trobat amb organitzacions que acullen els refugiats. Allà, el president dels EUA ha comparat la valentia de la defensa ucraïnesa amb un episodi icònic de la història universal: "Quan veus una dona de trenta anys plantada davant un tanc amb un rifle... [...] És la plaça de Tiananmen al quadrat". L'admiració nord-americana (i de la resta de països occidentals de l'aliança contra Rússia) per la fortalesa de la defensa d'Ucraïna no és nova, però la imatge utilitzada eleva la metàfora de la lluita moderna contra la repressió i l'autoritarisme.

Biden, en aquesta primera parada de la visita a Polònia, ha estat acompanyat pel president polonès, Andrzej Duda, a qui ha confessat que ha quedat "sorprès" per un fet que considera capital en la situació actual: "mantenir les democràcies unides en oposició" a la "devastació" que està provocant Vladímir Putin, que deixa escenaris gairebé de "ciència-ficció" en zones com Mariúpol.

En aquest sentit, el president nord-americà ha repetit que, segons el seu parer, Putin és un "criminal de guerra". I ha anat més enllà: ha assegurat que, quan el seu govern acabi les anàlisis i investigacions sobre el que passa a Ucraïna, podrà definir-lo d'aquesta manera amb justificacions "legals".

Trobada amb refugiats

La pròxima parada de Biden a Polònia serà aquest dissabte a la capital, Varsòvia, on s'espera que es reuneixi amb refugiats ucraïnesos i faci un discurs que la Casa Blanca ha qualificat de "significatiu" sobre "la urgència del repte que tenim al davant en el conflicte a Ucraïna i el que significa per al món, i per què és tan important que el món lliure es mantingui ferm i unit davant l'agressió russa".

Per la seva banda, l'assessor en seguretat de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha volgut matisar que els EUA "no tenen cap intenció" d'utilitzar armes químiques, biològiques o nuclears contra Rússia. S'ha distanciat, així, de les anàlisis que havien conclòs que, quan Biden va dir a la seu de l'OTAN que respondria "proporcionalment" a un atac rus d'aquestes característiques, feia referència a un escenari d'ull per ull i dent per dent. La posició oficial, per tant, és que hi hauria una "resposta adequada" i que Moscou en pagaria un "preu sever", amb totes les ambivalències i falta de detalls que inclou la resposta.

De totes maneres, Sullivan ha deixat clar que l'Aliança Atlàntica, amb els EUA molt implicats, estan preparant un "pla de contingència" amb tots els escenaris possibles –especialment si s'ataca un país de l'OTAN– i totes les hipòtesis cap a on pot derivar la situació actual a Ucraïna.

stats