Merkel vol el control de la pandèmia si les xifres pugen

Proposa un pla per centralitzar-ne la gestió mentre es debat qui l'ha de substituir

3 min
El líder de la Unió Social Cristiana de Baviera, Markus Söder, a la sortida d'una reunió avui, a Berlín, per debatre sobre la pendèmia

Berlín"La situació és greu, ens ho hem de prendre seriosament. Només cal escoltar els crits d’ajuda dels metges de cures intensives. No els podem defraudar". Un cop més amb un punt emocional, la cancellera Angela Merkel ha defensat així aquest dimarts la proposta de modificació de la llei d'infeccions, l'anomenat "fre d'emergència". Un projecte que implica que, a partir de cent nous casos de coronavirus en set dies per cada 100.000 habitants, el govern central podrà imposar mesures més estrictes. A principis de març, el govern federal i els regionals van acordar que cada land ho aplicaria, però a la pràctica no ha estat així.

Mitjançant la modificació de la llei, el govern federal assumiria el control de la pandèmia. L'esbós del govern de Merkel ha de rebre el suport de dues terceres parts del Parlament alemany per ser aprovat. La major part de l'oposició al Bundestag i algunes regions hi estan en desacord. Si supera el Bundestag, el senat alemany, el Bundesrat, la cambra que dona veu als estats federals, no l'hauria de ratificar, cosa que juga a favor tant de la cancellera com dels dos candidats a substituir-la, els presidents regionals de Baviera, Markus Söder (CSU), i de Renània del Nord-Westfàlia, Armin Laschet (CDU).

A principis d'abril, un dels canals privats de televisió a Alemanya, ProSieben, va emetre un programa que ja alguns han qualificat d'històric: es van emetre més de set hores del dia a dia d'una infermera a la unitat de cures intensives (UCI) i testimonis d'altres professionals mèdics. Des de llavors, el govern federal no es fixa en les xifres de noves infeccions diàries (10.000 dimarts, 3 milions en total) ni en el nombre de morts (gairebé 300 més, 79.000 acumulats), sinó en la capacitat de les UCIs en aquest país de 80 milions d'habitants.

Desobediència federal

La incidència després de set dies és de 140 nous casos de mitjana. “El fre d'emergència arriba massa tard“, ha dit la cancellera per subratllar la necessitat de posar ordre al desgavell i, en certs casos, fins i tot a la desobediència federal que ha caracteritzat la gestió de la pandèmia des de fa més d'un any.

També la falta d'unitat marca el partit de Merkel (CDU/CSU), que està en plena presa de decisió interna sobre qui l'ha de substituir com a canceller a les eleccions parlamentàries del 26 de setembre. Com era d'esperar, la disputa serà entre el nou cap del partit, Laschet (CDU), i el bavarès Söder (CSU); dos homes després de 16 anys de cancellera.

La CDU prefereix l'oficialment simpàtic i de tarannà afable Laschet, però els sondejos d'opinió prefereixen el més conservador i imponent Söder. Igual que el Bundestag ha de votar l'esborrany de llei, aquesta setmana o la vinent, els conservadors volen acabar de triar aviat. Cadascun d'ells presideix una regió federal a l'oest en coalició amb altres partits que s'oposen al “fre d'emergència“ centralitzat. Que el Bundesrat no hagi de ratificar la llei després del Parlament els evita haver d'acabar votant en contra de la voluntat de l'encara líder, Angela Merk.

Toc de queda

Si se superen els cent nous casos per cada 100.000 habitants, s'introduiria un toc de queda des de les nou del vespre fins a les cinc del matí, es tancarien tots els negocis no essencials i es prohibirien reunions de més d'una bombolla més una persona d'una altra llar. A Alemanya, ara mateix només es pot anar a negocis no essencials si es presenta un test d'antígens negatiu fet el mateix dia, i els equipaments culturals estan tancats. L'obligatorietat de portar una mascareta FFP2 es va introduir fa un parell de setmanes a tot el país, però només en comerços i en zones cèntriques molt freqüentades.

El fre d'emergència també preveu que si s'arriba als 200 casos, les escoles primàries tancarien de nou. Regions com Berlín o Saxònia-Anhalt ja han avançat que és impossible aplicar el toc de queda i que està científicament provat que no té efecte sobre les noves infeccions. Una altra novetat que ha acordat el gabinet de Merkel aquest dimarts és l'obligatorietat que les empreses oferexin tests setmanals als seus treballadors, si no estan treballant des de casa.

stats