Internacional 28/06/2022

El balanç de l'atac rus al centre comercial s'eleva a 18 morts i 36 desapareguts

Kíiv desmenteix la versió de Moscou, que diu que els míssils van impactar en un arsenal proper, i portarà el cas al TPI

ARA
2 min
Un treballador del centre comercial ferit en l'atac declara davant la policia ucraïnesa.

BarcelonaL'atac amb míssils russos de dilluns a la tarda a un centre comercial de la ciutat de Krementxuk, 250 quilòmetres al sud de Kíiv, deixa de moment un balanç d'almenys 18 morts i 36 desapareguts, segons informen les autoritats ucraïneses. Els equips de rescat encara treballen a les restes de l'edifici ensorrat, esgotant les últimes hores per trobar supervivents. Fins a 59 civils van ser evacuats amb ferides cap a centres mèdics.

"Ara tenim 18 víctimes civils, però la xifra no inclou les restes de braços i cames que hem recuperat dins l'edifici. Necessitarem temps per identificar-les", ha dit Anton Stoletni, fiscal de la regió de Poltava, a la qual pertany la localitat. Al matí encara no s'havia pogut treballar en el 40% de l'edifici, on segons Kíiv hi havia un miler de persones en el moment de l'atac.

Krementxuk és lluny de la línia de front, situada a uns 200 quilòmetres, i des de l'inici de la invasió russa del 24 de febrer estava en una zona relativament segura, cosa que explica que el centre comercial estigués ple dilluns a la tarda. Segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el centre comercial "no representava cap perill per a l'exèrcit rus", ni tenia "cap valor estratègic". En el seu comunicat del vespre va qualificar l'atac d'"acte terrorista". Els caps del G-7, reunits al sud d'Alemanya, també han condemnat l'atac i han proclamat que "els atacs a cegues contra civils constitueixen un crim de guerra", pel qual "el president rus Vladímir Putin i els altres responsables hauran de retre comptes".

Unes vint hores després de l'atac, Moscou l'ha admès, però ha negat que anés dirigit contra el centre comercial. Segons un comunicat de l'exèrcit, els dos míssils llançats des d'un avió tenien com a objectiu un dipòsit d'armes i l'explosió va causar altres detonacions que van acabar afectant l'edifici, que, asseguren, estava tancat. La Fiscalia ucraïnesa ha rebatut aquesta versió i ha mostrat a la premsa el que assegura que són fragments dels míssils X-22 recuperats de l'interior del centre comercial.

També ha dit que tenen identificats els tripulants de l'aparell TU-22 que va llançar els míssils i que estan reunint les proves per enviar el cas al Tribunal Penal Internacional com a crim de guerra.

Mentrestant, l'ofensiva russa continua avançant sobre la localitat de Lissitxansk i a les zones sota ocupació de l'exèrcit del Kremlin es continuen denunciant vulneracions de drets. Aquesta tarda una assessora municipal ha denunciat que l'alcalde de Kherson, Ihor Kolikhaiev, ha estat segrestat per homes armats, "probablement agents de l'FSB", els serveis secrets del Kremlin.

stats