Internacional 06/09/2013

La campanya electoral d'Austràlia finalitza amb un avantatge dels conservadors

El Partit Laborista, que actualment governa, pot perdre bastants vots pels conflictes interns que ha patit en els últims anys

Efe
2 min
Austràlia es prepara per les eleccions generals d'aquest dissabte i els sondejos pronostiquen una derrota del partit laborista. DAVID GRAY/ REUTERS

SidneyAustràlia finalitza la campanya electoral i es prepara per a les eleccions generals d'aquest dissabte amb un avantatge dels conservadors. Els sondejos vaticinen una derrota del Partit Laborista, actualment al poder, que busca el suport dels votants indecisos.

L'enquesta de la consultora Galaxy publicada aquest divendres pel diari 'Daily Telegraph' pronostica una victòria dels conservadors amb un 53% dels vots davant dels laboristes, que n'obtindrien un 47%.

Els dos candidats a la presidència són Kevin Rudd, l'actual primer ministre, i Tony Abbott, líder de l'oposició i de la Coalició Liberal.

El torn dels conservadors?

El Partit Laborista porta al poder des del 2007 i els últims tres anys ha governat amb coalició amb els verds i alguns independents. Tot i que ha superat la crisi financera amb bons resultats –creixement sostingut, atur al 5,7% i inflació al 2,4%–, la davallada del partit ha vingut per conflictes interns.

Amb aquest panorama, l'oposició s'ha presentat com una coalició "forta i unida". Abbott vol repetir la jugada del conservador John Howard del 1996, en què una gran derrota dels laboristes va donar peu a una etapa conservadora que va durar onze anys.

Assange es presenta al Senat

Julian Assange, fundador de Wikileaks, es presentarà per obtenir alguns dels 40 seients que es disputen al Senat del total de 76 a través del Partit Wikileaks, també creat per ell. Assange continua refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on porta més d'un any.

Entre els 1.600 aspirants a ocupar un escó a la cambra baixa també destaquen l'excèntric milionari Clive Palmer o el Partit dels Fumadors.

La campanya, però, té lloc sobretot en els mitjans de comunicació. Rupert Murdoch, director de News Corp, controla el 60% dels diaris australians i dóna suport obertament als conservadors, els favorits.

stats