Estats Units

Un àudio revela que Trump tenia papers confidencials després de marxar de la Casa Blanca

La CNN publica una gravació que contradiu l'expresident i que pot suposar una prova de càrrec en el judici per la tinença de material classificat

ARA
2 min
Donald Trump, aquest dimarts a la Casa Blanca.

BarcelonaDonald Trump al descobert. Una vegada més. L'expresident dels Estats Units ha vist en les últimes hores com primer la cadena nord-americana CNN i després la CBS han fet públic un enregistrament en què discuteix sobre documents secrets que no va arribar a desclassificar sota el seu mandat, i que mantenia en la seva possessió després d'abandonar la Casa Blanca. La gravació pot esdevenir una prova de càrrec més en el procés en què s'enfronta a 37 presumptes delictes relacionats amb la retenció dels documents classificats que l'FBI va trobar a la seva mansió de Mar-a-Lago (Florida) durant un escorcoll l'agost de l'any passat. Fa uns dies, Trump es va declarar no culpable d'aquestes imputacions.

L'enregistrament –emès per primera vegada al programa Anderson Cooper 360– inclou detalls no coneguts fins ara. Per exemple, Trump es vanta que té a les mans documents secrets del Pentàgon que, suposadament, contenen plans per atacar l'Iran. "Aquests són els documents", se sent dir a l'expresident en la filtració, i a continuació assegura que un dels dossiers és "altament confidencial". "El van fer els militars i me'l van donar. Mireu que com a president ho podria haver desclassificat. Ara no puc, ja ho sabeu, però això encara és un secret", admet. De l'existència de l'enregistrament se'n tenien notícies perquè el fiscal de l'acusació del seu cas l'havia esmentada en el seu escrit, però no s'havia pogut sentir mai de forma pública.

L'àudio es va enregistrar fa dos estius al club Bedminster, de Nova Jersey, propietat de l'expresident, que, tot i el seu processament, ha presentat la candidatura a la nominació del Partit Republicà per a les eleccions de l'any vinent. Trump parla amb diverses persones. Entre altres, un escriptor que treballa en les memòries de Mark Meadows, ex cap de personal de Trump, i també l'editor i dos membres del personal de l'expresident.

Les paraules de Trump, perfectament reconeixible, contradiuen la versió sobre l'afer dels papers secrets que va donar la setmana passada en una entrevista amb Fox News: "No hi havia cap document. Era una quantitat enorme de diaris i altres coses que parlaven de l'Iran i altres temes", va dir en relació amb el que havia afirmat en el seu escrit d'acusació el fiscal, específicament sobre el que tenia Trump a Bedminster. "No hi havia res per desclassificar. Eren notícies de diaris, de revistes i articles", va assegurar.

El judici de l'expresident està previst per al 14 d'agost, però és probable que es retardi encara més. Un jutge ha de pronunciar-se sobre una moció dels fiscals que pretenen ajornar la vista fins a l'11 de desembre.

stats