Arriben a Espanya 53 persones evacuades de l'Afganistan

L'Estat també rep una trentena d'afganesos que es distribuiran per diversos països de la UE

ARA
3 min
Arribada de refugiats afganesos a Torrejón de Ardoz, on el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i el de Migracions, José Luis Escrivá, els han donat la benvinguda

MadridEn marxa l'evacuació espanyola a l'Afganistan. Aquesta matinada ha aterrat a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz un avió amb 53 persones –48 afganesos que han col·laborat amb Espanya al país asiàtic i cinc espanyols– que descansen en un campament amb capacitat per a 800 persones. Allà passaran un màxim de 72 hores i, un cop hagin fet la petició d'asil, seran ubicats en pisos de la xarxa estatal d'acollida. A mitjanit també ha arribat una altra aeronau del Servei Europeu d'Acció Exterior amb una trentena d'afganesos provinent de Roma que, després de seguir el mateix procediment, seran distribuïts per diversos països de la Unió Europea com Dinamarca, Alemanya, Polònia i Letònia.

Els dos contingents han estat rebuts pel ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i el de Migracions, José Luis Escrivá, que han volgut oferir una acollida "el màxim de digna possible". "Hem tingut una primera conversa que ha sigut veritablement entranyable. T'expliquen la seva sortida, les dificultats que han tingut, les seves primeres sensacions al país... És un moment realment emocionant davant persones que tenen vides difícils i complicades", ha explicat Escrivá en declaracions als mitjans des de la base aèria. Més tard, en una entrevista a RNE, ha afegit que alguns han hagut de deixar familiars a l'Afganistan. Tot i l'aspecte de fatiga pel viatge, tots ells han donat negatiu al test d'antígens i tenien bon estat de salut, excepte un infant amb diarrea que ha estat traslladat a un hospital.

El ministre ha agraït el gest a les comunitats autònomes i ajuntaments que s'han ofert per a l'acollida, entre les quals Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, però ha assegurat que la xarxa estatal i les entitats col·laboradores disposen de prou recursos per atendre el nombre de persones que s'esperen. Una xifra que ni Escrivá ni Albares han volgut concretar, ateses les dificultats que els països europeus s'estan trobant a l'hora de gestionar les sortides des de Kabul. "No puc facilitar cap dada, ni xifres, ni noms ni llocs on resideixen per motius de seguretat fins que les persones que volem portar a Espanya siguin aquí", ha afirmat el titular d'Exteriors, que ha garantit que s'evacuaran tots els afganesos que han col·laborat amb Espanya, entre els quals els traductors, "amb total seguretat al més ràpid possible".

"Coll d'ampolla" a l'aeroport

L'ambaixador espanyol a l'Afganistan, Gabriel Ferrán, un diplomàtic i una vintena de militars són a l'Afganistan treballant pel retorn de les persones locals que consten a la llista que ha elaborat l'ambaixada espanyola, però hi ha dificultats d'accés a l'aeroport atesa la vigilància dels talibans. La situació és "extremadament complexa", ha indicat Albares, i ha destacat que s'està produint un "cert coll d'ampolla" a l'aeròdrom malgrat que l'exèrcit dels Estats Units en mantingui el control. Hi ha dos avions militars més, un dels quals medicalitzat, que aquest dimecres van arribar a Dubai a l'espera de volar fins a Kabul per continuar amb els trasllats, sobre els quals Albares no ha donat pistes. Aquest dijous a la tarda un quart avió militar ha sortit des de la base aèria de Saragossa rumb a Dubai per continuar amb l'evacuació.

Pel que fa a l'operatiu europeu, la base de Torrejón de Ardoz està "servint d'acollida dels afganesos i les seves famílies que han col·laborat amb institucions de la UE i que després seran distribuïts proporcionalment entre tots els països", ha comentat Escrivá. A més, hi ha els refugiats que no tenen aquesta consideració especial i que Brussel·les vol contenir en països veïns a l'Afganistan.

Amb tot, en la reunió interministerial que ha presidit Pedro Sánchez aquest migdia, Albares ha comunicat que s'abordaran les peticions d'ajuda que puguin tramitar líders de la societat civil i defensors dels drets humans, "amb especial atenció als relatius a dones i nenes". De la seva banda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat que dotze de les persones que han arribat aquest dijous han demanat protecció internacional espanyola, de manera que l'oficina d'asil i refugi del ministeri tramitarà i resoldrà les sol·licituds.

stats