Austràlia
Internacional 24/05/2023

Mor una dona de 95 anys a qui la policia australiana va reduir amb una Taser

S'investiga l'agent que li va disparar a l'interior de la residència on vivia, que ha estat suspès de sou i feina

2 min
Clare Nowland, la dona australiana de 95 anys a qui la policia va reduir amb una Taser

BarcelonaPolèmica a Austràlia per una qüestionable actuació policial que ha acabat en tragèdia. Clare Nowland, una dona de 95 anys, ha mort després que fa una setmana un agent li disparés amb una pistola Taser per reduir-la en una residència de gent gran a la localitat de Cooma, uns 430 quilòmetres al sud-oest de Sydney. Els fets, que han sacsejat l'opinió pública del país i estan sent objecte d'investigació, van tenir lloc dimecres de la setmana passada a l'interior del centre on vivia la dona, que tenia demència i era en una de les habitacions amb un ganivet de tallar carn, segons van alertar els responsables del lloc en una trucada a la policia.

Quan els agents hi van arribar, segons el relat policial, la dona es va negar a deixar anar el ganivet i es va acostar "lentament" i amb l'ajuda d'un caminador cap als efectius. Un dels agents ho va considerar una amenaça i li va disparar amb la Taser. "Anava amb caminador, però portava un ganivet", va apuntar el cap de la policia de Nova Gal·les del Sud, segons recull la BBC. La descàrrega elèctrica de la pistola va fer que Nowland, que pesava uns 43 quilos i feia 1,57 metres d'alçada, caigués i es donés un cop al cap.

El cop li va provocar una fractura de crani i una greu hemorràgia cerebral. Nowland va ser traslladada a l'hospital en estat crític i, finalment, aquest dimecres ha mort. "La família està commocionada, està confusa... i la comunitat està indignada [...]. Com s'explica aquest nivell de força? És absurd", deia ja fa uns dies a la BBC un portaveu de la família. Associacions com el Council for Civil Liberties i People with Disability Australia (PWD) també han criticat l'actuació policial contra Nowland, coneguda en l'àmbit local perquè el 2008 havia sortit per la televisió, quan va fer 80 anys, llançant-se amb paracaigudes. "És una dona de 95 anys àgil, en forma, ràpida i intimidant, ¿o hi ha una falta de criteri d'aquests agents de policia?", es va preguntar retòricament la presidenta del PWD, Nicole Lee, en declaracions a mitjans australians.

Una polèmica que ve de lluny

La policia ha obert una investigació sobre l'actuació de l'agent que va disparar, que ha estat acusat d'agressió i suspès preventivament de sou i feina. "Cap agent, ni cap de nosaltres, està per sobre de la llei. Totes les nostres actuacions s'examinaran minuciosament", deia divendres passat en roda de premsa Peter Cotter, comissionat assistent de la policia a Nova Gal·les del Sud. Efectius del departament contra homicidis participen en les indagacions per determinar les responsabilitats del policia implicat, que té dotze anys d'experiència.

El cas ha servit per tornar a posar sobre la taula el polèmic ús de les pistoles Taser per part de la policia australiana, qüestionada per organitzacions com Amnistia Internacional. Un precedent recent, segons informa l'agència Efe, és el de Roberto Curti, un estudiant brasiler que va morir el 2012 després de rebre 14 descàrregues de la policia enmig d'un episodi psicòtic per la ingesta de substàncies psicotròpiques. Fins a quatre agents van ser declarats culpables el 2014 per l'ús excessiu de la força, en aquest cas.

stats