Amnistia Internacional retrata l'"infern distòpic" que viuen els uigurs en mans de la Xina

L'organització documenta les "tortures sistemàtiques" i altres "crims contra la humanitat" que pateix la minoria musulmana

2 min
Dones uigurs amb els seus fills a Kashgar, a la regió xinesa de Xinjiang, on la majoria de la població pertany a aquesta minoria ètnica musulmana.

Barcelona“Ens llevem a les cinc del matí i hem de fer el llit, ha de quedar perfecte. Llavors hi ha la cerimònia d'hissar la bandera i la jura. Després vas a la cantina a esmorzar i cap a classe. Després a dinar i un altre cop a classe. Després a sopar. I una altra classe. Llavors al llit. Cada nit dues persones han d'estar de guàrdia durant dues hores [vigilant la resta de companys]. No hi ha un minut per a tu. És esgotador". Ho explica una dona uigur internada en un dels camps de "reeducació", com defineix el govern xinès aquests centres d'internament per a la minoria musulmana dels uigurs. De fet, en tots els trajectes que la dona descriu cap a classe o cap a la cantina van escortats per guàrdies armats, que els apliquen càstigs físics si desobeeixen o si parlen en el seu idioma en lloc de fer-ho en xinès mandarí. Aquesta dona que ho relata va ser detinguda i traslladada al camp d'internament perquè van trobar que s'havia descarregat l'aplicació de WhatsApp al mòbil.

És un dels 50 testimonis que ha entrevistat Amnistia Internacional per al seu informe Like we were enemies in a war’: China’s mass internment, torture and persecution of muslims in Xinjiang, en què descriu en 160 pàgines la política xinesa cap als uigurs, el kazajs i altres minories musulmanes concentrades a l'estat de Xinjiang, a l'oest del país. Centenars de milers d'uigurs –algunes investigacions diuen que són un milió– són enviats a aquests camps d'internament, on aquestes classes serveixen per ”adoctrinar-los perquè abandonin l'islam, deixin d'utilitzar la seva llengua i les seves pràctiques culturals i estudiïn el xinès mandarí i la propaganda del Partit Comunista Xinès", diu l'informe. Milions de musulmans més, fora dels camps, són sotmesos a una "vigilància massiva sistematitzada" per controlar el seu comportament.

"Les autoritats xineses han creat un paisatge infernal distòpic a una escala impressionant a la regió autònoma uigur de Xinjiang", diu Agnes Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional. L'informe parla de "tortura sistemàtica i altres maltractaments en els camps, on cada aspecte de la vida diària està reglamentat en un esforç per imposar una nació homogènia xinesa, secular i basada en els ideals del Partit Comunista".

Amnistia qualifica el tracte als uigurs per part de la Xina com a "crims contra la humanitat" i confirma així el que ja apunten des de fa temps informes d'altres organitzacions humanitàries i diverses investigacions periodístiques. Unes investigacions que documenten també la separació forçosa de mig milió de nens uigurs de les seves famílies per ser enviats a internats xinesos.

Segons el nou informe d'Amnistia Internacional, els uigurs adults són detinguts i enviats als camps d'internament, on són torturats i adoctrinats, sense cap procediment judicial i, de fet, en la majoria de casos "per comportaments que són totalment legals, com posseir una imatge religiosa o comunicar-se amb algú de l'exterior del país", diu Amnistia. Entre els mecanismes de tortura utilitzats en els camps, que van patir tots i cadascun dels entrevistats per Amnistia, es compten "pallisses, descàrregues elèctriques, confinament solitari, privació de menjar, d'aigua o de dormir, exposició al fred extrem i ús abusiu de mètodes restrictius, incloses eines de tortura com les cadires tigre", que són unes cadires d'acer amb ferros i manilles fixades que col·loquen el cos en posicions doloroses.

stats