Àfrica
Internacional 17/02/2021

Un alumne mort i 27 segrestats en l'atac nocturn a un internat de Nigèria

La regió del nord del país tanca tots els internats davant l'onada d'assalts

Sònia Sánchez
2 min
Enterrament de l'alumne de secundària assassinat en l'atac a un internat al nord de Nigèria, el 17 de febrer de 2021.

Un grup d'homes armats han atacat aquest dimecres a la matinada un internat al nord de Nigèria, han matat un estudiant i han segrestat 27 persones, entre alumnes i personal del centre. L’Escola de Ciència del Govern del districte de Kagara, a l’estat de Níger, ha estat l’escenari d’un malson que ja és repetitiu al país quan, a les dues de la matinada, els guardes del centre s’han vist superats per assaltants vestits amb uniformes militars que han irromput a les instal·lacions disparant indiscriminadament. “Ha mort un estudiant”, ha explicat un dels professors, Aliyu Isa, a l’emissora de televisió local Channels. “Cridaven als estudiants que no correguessin”, explicava Isa, que va poder fugir aprofitant la confusió, segons Reuters.

L’atac es produeix només dos mesos després de l’assalt a un altre internat de secundària a l’estat de Katsina, al nord-oest del país, en el qual van segrestar prop de 350 alumnes, que van ser rescatats posteriorment per les forces de seguretat. El grup jihadista Boko Haram, filial de l’Estat Islàmic a la regió, es va atribuir aquell segrest, però les autoritats del país ho neguen i asseguren que va ser obra de grups criminals organitzats que operen a la zona. Els nois van ser alliberats en un bosc proper a la setmana següent.

El segrest més greu fins ara, però, és el de les 270 adolescents segrestades per Boko Haram a la ciutat de Chibok l’any 2014, la majoria de les quals continuen desaparegudes.

Tots els internats tancats

El governador de l’estat de Níger ha ordenat el tancament immediat dels internats de la regió. El president de Nigèria, Muhammadu Buhari, hi ha enviat els responsables de seguretat del país per coordinar les operacions de rescat. “El president Buhari ha donat garanties del suport de la seva administració a les forces armades en la seva valenta lluita contra el terrorisme i el bandolerisme i els ha instat a fer tot el que es pugui fer per posar fi a aquesta plaga”, ha dit un portaveu.

L’allau d’atacs ha generat una enorme preocupació per l’augment de la violència dels insurgents islamistes i de les bandes armades i també fortes crítiques cap al govern de Buhari, que al gener va nomenar un nou cap militar per mitigar el malestar.

De fet, el Senat, que s'ha reunit aquest dimecres d'urgència, ha sol·licitat a Buhari la declaració de l'estat d'emergència davant l'augment de la inseguretat al centre i oest de Nigèria. Des de fa anys, bandes de delinqüents armats es dediquen al robatori de bestiar i al segrest, un fenomen que ha provocat el naixement de grups d'autodefensa.

stats