Crisi Climàtica

Les pluges torrencials al centre d'Itàlia causen 10 morts i desenes de ferits

En només tres hores va caure la pluja equivalent a sis mesos

3 min
Els carrers de Senigallia inundats després de les pluges torrencials de la nit del 16 de setembre de 2022.

RomaUna forta tromba d'aigua va arrasar la nit passada el centre d'Itàlia i va causar almenys 10 víctimes mortals, uns 50 ferits i centenars de desplaçats. Quatre persones més estan desaparegudes, entre les quals dos nens, a causa de les pluges torrencials i inundacions registrades sobretot a la província d'Ancona, a la regió de les Marques.

La força de l'aigua es va endur diversos pobles de la zona, on les tasques de recerca continuen. “Va ser com un terratrèmol”, va assegurar Ludovico Caverni, alcalde de la ciutat de Serra Sant'Abbondio, en declaracions a la televisió pública italiana RAI. "La situació és dramàtica, el centre històric ja no existeix", va declarar l'alcalde de Cantiani, Alessandro Piccini.

En només tres hores van caure al voltant de 400 mil·límetres de pluja, l'equivalent a sis mesos de precipitacions a la regió, que van inundar els carrers de diverses ciutats al voltant de la capital, Ancona, a la vora del mar Adriàtic. Desenes de persones es van veure sorpreses per la violència del temporal i van buscar refugi al terrat i fins i tot als arbres. Moltes es van veure obligades a passar la nit a la intempèrie perquè les comunicacions telefòniques van quedar tallades durant hores i nombroses carreteres eren intransitables, cosa que dificultava enormement els rescats. Amb la primera llum del dia, l'aigua va començar a fluir cap al mar i molts veïns es van presentar a l'hospital de Senigallia, una de les localitats més afectades, en estat d'hipotèrmia.

Entre els desapareguts hi ha una dona i la seva filla, i un altre nen de sis anys que anava també amb la seva mare en un cotxe que va ser arrossegat per la crescuda del riu Mise. Segons va explicar un testimoni al diari Il Corriere della Sera, la mare del nen desaparegut va aconseguir sortir del vehicle amb el petit als braços, però tots dos van ser arrossegats pel corrent. La dona va poder ser rescatada més tard pels bombers, que continuen buscant el nen.

Les alertes de pluja no van anticipar la magnitud

L'alcalde de Sassoferrato, un dels pobles més afectats pel temporal, va denunciar que no havia rebut cap avís, només una alerta per vent i pluja, i per això no va poder advertir la població. “Res ens feia presagiar aquest desastre. Tot va passar en l'interval d'una hora”, va lamentar. En aquest mateix sentit es va expressar el cap de la protecció civil del govern regional de les Marques, Stefano Aguzzi, que va assegurar que la pluja va ser més forta del previst i que no n'havien estat advertits: “Ens han fet arribar una alerta normal de pluja, però ningú s'esperava una cosa així”.

Els meteoròlegs atribueixen el desastre natural als efectes d'un estiu amb temperatures excepcionalment altes i adverteixen que el fenomen es podria repetir a la resta del país els pròxims mesos. En aquest sentit, el cap de l'agència estatal de protecció civil, Fabrizio Curcio, va confirmar a mitjans italians que es va tractar d'“un fenomen molt violent” condemnat a repetir-se. “Cal preparar-se per a un hivern difícil”, va assenyalar Curcio, alhora que va advertir que fenòmens com aquest “seran cada cop més nombrosos” per culpa de la crisi climàtica.

Els líders dels partits polítics italians, en plena campanya electoral per a les legislatives del 25 de setembre, han mostrat consternació per la tragèdia. Enrico Letta, líder del socialdemòcrata Partit Democràtic, va anunciar que suspendria la campanya a les Marques “en senyal de dol” i per permetre als seus activistes locals concentrar-se a ajudar les comunitats afectades per les inundacions.

stats