Japó

Almenys 73 morts en un fort terratrèmol al Japó

Les autoritats nipones asseguren que les centrals nuclears no han estat afectades

ARA
2 min
Destrosses pel terratrèmol a la localitat japonesa de Wajima

BarcelonaUn terratrèmol ha colpejat aquest dilluns la prefectura d'Ichikawa, al litoral occidental del centre del Japó, i ha activat una alerta per tsunami en bona part de l'arxipèlag: fins ara s'ha confirmat la mort de 73 persones. El terratrèmol, que s'ha fet sentir fins a Tòquio, ha tingut lloc prop de la península de Noto, a 16 quilòmetres de profunditat. El sisme ha assolit una magnitud de 7 a l'escala japonesa tancada de 7, que se centra en la capacitat destructiva dels tremolors més que en la intensitat. Les autoritats nipones asseguren que no s'han produït danys en cap central nuclear. El sistema d'alerta de terratrèmols, pioner al món, en un país situat en un punt d'alta activitat sísmica, ha evitat una tragèdia més greu. Inicialment s'ha activat l'alerta més greu des del tsunami del 2011, que va provocar el desastre nuclear de Fukushima, però, durant la matinada, les autoritats l'han desactivat.

Imatges emeses per la televisió nipona o difoses a les xarxes socials van mostrar la gran força del tremolor i el seu poder destructiu, especialment a la localitat de Wajima (uns 500 quilòmetres a l'oest de Tòquio), on s'han registrat pel que sembla els danys més greus. En aquesta ciutat d'uns 27.000 habitants, uns 30 habitatges unifamiliars han patit danys greus, un edifici s'ha ensorrat i s'ha produït un incendi, motiu pel qual un miler de persones han estat evacuades amb l'ajuda de l'exèrcit. El tremolor ha danyat carreteres i autopistes de la regió i ha obligat a aturar momentàniament la circulació de diverses línies de tren d'alta velocitat. A Ichikawa més de 30.000 habitatges s'han quedat sense llum, i alguns milers també a la veïna Niigata.

Fins a les nou del vespre hora local s'havien registrat pràcticament 60 rèpliques i l'agència meteorològica nipona ha advertit que durant la setmana que ve és molt probable que es produeixin més tremolors de la mateixa magnitud.

Alerta de tsunami

El sisme va activar l'alerta de tsunami per onades de fins a cinc metres d'altura a la prefectura d'Ichikawa i per onades de fins a tres metres a les prefectures de Fukui, Toyama, Hyogo, Niigata i Yamagata. L'avís va estendre's a tota la costa occidental de les illes de Honshu i Hokkaido i el nord de l'illa de Kyushu, per onades de fins a un metre. L'alerta ja ha estat desactivada.

La intensitat del terratrèmol i la gravetat de l'alerta van obligar els presentadors de la radiotelevisió pública japonesa NHK a instar gairebé a crits la gent que era a la zona a desplaçar-se a les zones elevades més pròximes. A Wajima les onades van arribar als 1,2 metres d'alçada, i en altres localitats del litoral occidental nipó també hi va haver pujades menors del nivell del mar.

stats